S-au întors hoții de cai!
Nu în realitate, ci într-o carte, căreia i se prevede un binemeritat succes atât în rândul criticilor literari, cât și în rândul publicului. Este vorba despre romanul „Adu-ți aminte să nu uiți", semnat de Ștefan Mitroi, apărut la Editura RAO și lansat recent la Bookfest.
Cartea prezintă o poveste fermecătoare despre viața lui Dumitru Bălăureanu, un vestit hoț de cai din Câmpia Burnașului, dar și despre viața orașului Alexandria. Nu lipsesc din cele 300 de pagini ale cărții războaiele, nunțile și înmormântările, bâlciurile, lăutarii, călușarii, ibovnicele, trădările, lăutarii și, firește, caii, al căror galop răzbate din aproape fiecare capitol.
„Iat-o! E despre doi copii din flori, un hoț de cai și un oraș, amândoi născuți în aceeași zi, aceeași lună și același an. E despre viață și moarte, despre dragoste și trădare, despre contese și femei de rând, despre câte și mai câte!”, a scris jurnalistul Ștefan Mitroi pe Facebook.
Dar toate acestea n-ar putea să fie convingătoare fără talentul autorului, care este, cum susțin iubitorii cărților sale, unul de excepție. Dovadă, „Premiul Uniunii Scriitorilor" pe care l-a primit recent pentru o altă carte, „Poveștile cerului, poveștile pământului", apărută anul trecut, la aceeași editură.
Cine este scriitorul și jurnalistul Ștefan Mitroi
Ștefan Mitroi este un jurnalist și scriitor de origine română care s-a născut pe 5 mai 1956 la Siliștea, în județul Teleorman. Și-a făcut debutul în revista „Astra", atunci când era elev de liceu. În ciuda faptului că este absolvent al Facultății de Drept și are și titlul de doctor în Drept, Ștefan Mitroi a fost dintotdeauna fascinat de lumea cuvintelor.
În studenție, Ștefan Mitroi a făcut parte din cenaclul „Junimea" din Iași și a publicat versuri în mai multe reviste, precum: „Opinia studențească", „Convorbiri literare", „Cronica", „Tribuna", „Luceafărul". În anul 1983 a debutat și ca prozator. După anul 1990, a început să publice din ce în ce mai rar în revistele cu specific literar.
Iată ce volume a publicat Ștefan Mitroi
- Nimic despre singurătate (publicistică), Editura Eminescu, 1986
- Războiul de după război (proză scurtă), Editura Eminescu, 1987
- Povești din Țara Arborado (literatură pentru copii), Editura Ion Creangă, 1988
- Somnul verde al copacilor (proză scurtă), Editura Eminescu, 1989
- Bolnav de înserare (poezii), Editura Ministerului de Interne, 1992
- Ce iei cu tine în mormânt (proză scurtă), Editura Eminescu, 1996
- Povești aproape întâmplate (literatură pentru copii), Editura Eminescu, 1998
- Adio, îngere păzitor (poezii), Editura Libra, 2001
- Buzunare cu grâu (poezii), Editura Eminescu, 2001
- Căderea în cer (roman), Editura Libra, 2003
- Gaura (roman), Editura Libra, 2004
- Viata inversă a lui Cocostel Ouatu (roman), Editura RAO, 2005
- Mașina de scărpinat, vol. I si II (teatru), Editura Libra, 2006
- Dulce ca pelinul (roman), Editura Libra și Detectiv, 2008
- Biblia pentru furnici, 2013
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!