Scriitorul român îndrăgostit la 70 de ani de o femeie cu 35 de ani mai mică: „Şi-ar fi dorit să fiu iubita lui secretă”
Cu toate că mare parte din viaţă și-a trăit-o alături de o singură femeie, Emil Cioran ar fi iubit la vârsta de 70 de ani pe tânăra pe nume: Friedgard Thoma. Martorul poveştii de dragoste dintre cei doi sunt scrisorile lor, scrie adevărul.ro. „Mă suna de la cabine telefonice, nu de acasă. Şi-ar fi dorit să fiu iubita lui secretă, să mă ţină ascunsă într-o mansardă", declara Friedgard.
"Şi-ar fi dorit să fiu iubita lui secretă"
Emil Cioran, faimosul filosof român cunoscut pentru pesimismul său lucid și pentru aforismele sale despre suferință și moarte, a trăit o poveste de dragoste surprinzătoare și controversată la vârsta de 70 de ani. Acest capitol din viața sa, considerat de mulți o indiscreție și o deviere de la imaginea sa publică, este dezvăluit într-o corespondență intensă cu Friedgard Thoma, o tânără germană cu 35 de ani mai tânără decât el.
„Ascundea de Simone scrisorile primite de la mine. Mă suna de la cabine telefonice, nu de acasă. Şi-ar fi dorit să fiu iubita lui secretă, să mă ţină ascunsă într-o mansardă. Asta mi-a şi scris: că ar vrea să locuiesc într-o casă mică şi să mă poată vizita pe ascuns“, spunea Friedgard Thoma. Aceasta a mai explicat pentru postul de televiziune românesc că Cioran nu a fost depresiv: „Totul a fost artă. Poate se potrivea cu perioada tinereţii lui, dar nu şi cu viaţa lui de mai târziu“.
Cei doi își trimiteau scrisori
Martorul acestei povești de dragoste nu este altul decât schimbul lor de scrisori, care a supraviețuit timpului și care dezvăluie o latură a lui Cioran mai puțin cunoscută. În 1981, la vârsta de 70 de ani, Cioran a primit o scrisoare de la Friedgard Thoma, o profesoară germană pasionată de filosofie și literatură, care i-a stârnit interesul. În ciuda diferenței de vârstă și a distanței, Cioran a răspuns acestei scrisori, inițiind astfel o corespondență care avea să devină tot mai intimă și mai pasională pe parcursul anilor.
Corespondența lor a fost publicată ulterior în volumul „Pentru nimic în lume: o iubire a lui Cioran“, după moartea filosofului, și a stârnit controverse și critici din partea unor cercuri literare și academice. În Germania, cartea a fost retrasă de pe piață, iar edituri din Franța și România au refuzat să o publice, considerând-o o încălcare a intimității lui Cioran.
S-au întâlnit pentru prima dată în Franța
Prima întâlnire a fost într-o după-amiază de aprilie, în faţa unui hotel din Capitala Franţei, unde se cazase Friedgard Thoma. „Cu zece minute mai devreme, la intrarea hotelului, a sosit un bărbat fragil cu un ciuf cenuşiu şi ochi de aceeaşi culoare. (…) În ce mă priveşte, m-am făcut foarte frumoasă; mi-am pus o rochie neagră nu prea scurtă şi deasupra, un pardesiu de culoare deschisă“, a povestit femeia în carte. „Cioran, care nu părea impresionat de înfăţişarea mea, mi-a arătat imediat o casă vizavi de hotel, în care o prietenă a lui îşi luase cândva viaţa.“
Ea l-a întrebat cum de s-a întâmplat aşa ceva, dar filosoful, îşi amintea ea, a schimbat subiectul. Cei doi au vizitat Muzeul Carnavalet şi s-au plimbat, fireşte, pe străzile oraşului, una dintre activităţile preferate ale lui Cioran. Pe drum, au lipsit discuţiile considerate spirituale de Friedgard, care s-au închegat abia mai târziu. Au vorbit, de pildă, despre câţi bani dau pe chirie, dar la muzeu au atins şi alte teme, cum ar fi istoria Revoluţiei Franceze. Friedgard era surprinsă de cât de bine cunoaştea Cioran limba germană, studiată încă de când locuia în România.
"Vorbim ca doi vechi prieteni, foarte intim. Îmi sărută urechea dreaptă“
„Curioasă şi conştientă că trăiesc un moment istoric, urc în urma lui Cioran cele 95 sau mai multe trepte până sus, într-o mansardă minusculă, (cu toaleta pe casa scării, de folosinţă comună); pe uşa de la intrare stă scris cu pixul pe un bileţel numai numele de familie al prietenei lui, Boué“, a rememorat ea. „În vestibul, aproape că trebuie să te apleci, de asemenea pe coridorul ce duce la bucătărie.“
După cină, filosoful a insistat să o conducă la hotel şi, în drum spre el, au stabilit să se revadă în locuinţa lui seara următoare. Atunci, au stat din nou de vorbă, s-au apropiat mai mult, după care Cioran a însoţit-o iar la uşa hotelului. „Vorbim ca doi vechi prieteni, foarte intim. Îmi sărută urechea dreaptă“, a descris ea întâmplările de pe stradă. Dimineaţa, înainte de plecarea spre Köln, chiar a sunat-o la hotel.
Citește întreg articolul pe adevărul.ro.