Strungarul care a ajuns un mare muzician. A intrat în istorie cu melodia „Hai, acasă!”. De ce a murit singur și trist
„Hai, acasă”, cea mai cunoscută melodie din repertoriul regretatului Gil Dobrică, a apărut iniţial în 1979, la Electrecord, fiind adaptarea românească a cântecului „Country Roads”, lansat de americanul John Denver. Cu toate că toată lumea poate fredona piesa, puțini știu cum a fost viața artistului.

Gil Dobrică, supranumit Ray Charles al României, s-a născut pe 14 februarie 1946, în comuna Călărași, județul Dolj, într-o familie cu nouă copii, el fiind cel mai mic. La vârsta de 14 ani, a plecat împreună cu fratele cel mai mare la Craiova, la școala de meserii, unde a devenit strungar. Ulterior, de la vârsta dew 17 ani, a început să cânte piese rock și soul de la 17 ani, debutând în 1963, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Craiova. În anii 1970, a ajuns în Capitală, unde a locuit în gazdă, iar banii nu-i ajungeau niciodată.
A cântat piese din repertoriul unor artiști precum Aretha Franklin, Otis Redding, Arthur Conley, Little Richard, Hendrix, Beatles, Rolling Stones, fapt care i-a permis să se bucure de o mare popularitate. A apărut în spectacole de muzică și poezie, la Teatrul Municipal „Lucia Sturza-Bulandra” (alături de Florian Pittiș, Ion Caramitru ș.a.). În 1979, i s-a oferit o apariție cinematografică în filmul „Nea Mărin miliardar”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, și a debutat discografic cu „Hai acasă”, un cover după John Denver – „Take Me Home, Country Roads” (1971).
Și-a cunoscut idolul
A avut parte și de o surpriză în 1996. Gil Dobrică a avut ocazia de a-l întâlni pe idolul său, Ray Charles, la Cerbul de Aur. „Cea mai frumoasă zi din viața mea”, după cum avea să mărturisească la acea vreme.
În anii ʼ90, a intrat într-un con de umbră, înfruntând boala în tăcere. Suferea de gută cronică şi pneumonie, iar suferințele fizice i-au fost accentuate de turneele, nopțile petrecute în cluburi, de-a lungul carierei. Începuse să bea și să fumeze în exces. Și-a petrecut ultimii ani din viață uitat de public, fără pensie şi consumat de numeroase depresii.
Nu avea copii sau soție. „Nevestele vor copii şi cum aş fi crescut eu copii? Cărându-i dintr-un turneu într-altul? În meseria mea, căsătoriile se fac şi se desfac aiurea”, a explicat Gil Dobrică pentru ziarele vremii, relatează adevărul.ro.
Gil Dobrică a murit la 61 de ani, pe 17 aprilie 2007.