Ți-ai dat seama cine e? Actorul iubit de numeroși români a fost înrudit cu Ion Creangă și a intrat în Cartea Recordurilor

Ultima actualizare:

Îl recunoști pe actorul din fotografie? A fost unul dintre cei mai iubiți actori ai României și a ajuns în Cartea Recordurilor. Totodată a fost înrudit cu un mare scriitor care aduce multă cinste țării noastre.

Radu Beligan a fost înrudit cu Ion Creangă
Radu Beligan a fost înrudit cu Ion Creangă

Radu Beligan a fost înrudit cu Ion Creangă

Născut la 14 decembrie 1918, în satul Galbeni din județul Bacău, Radu Beligan a fost nu doar actor, ci și regizor, profesor, scriitor și director de teatru. Puțini sunt cei care știu că marele actor Radu Beliagan provine dintr-o familie cu origini care îi fac multă cinste. Se pare că acesta a fost înrudit cu renumitul scriitor Ion Creangă. El a explicat într-un interviu acordat revistei „Teatru” din 1959 această legătură de rudenie onorantă cu autorul „Amintirilor din copilărie”, dezvăluind că bunica sa din partea tatălui era verișoară primară cu Ion Creangă.

Eu sunt un descendent al lui Ion Creangă, bunica mea dinspre tată era vara primară a lui Creangă, bunicul meu dinspre tată era preot — adică tot un fel de actor. Iar tatăl meu a fost actor, e adevărat, numai vreo doi-trei ani, între 1909 și 1912 la Teatrul Naţional din Iaşi. Era elevul lui State Dragomir”, spunea Beligan în acel interviu, conform lovendal.ro.

Atracția sa pentru teatru s-a manifestat de la o vârstă fragedă. 

„De mic copil nu mi-am dorit altceva decât să fiu actor. Nicio clipă nu m-aş fi putut gândi că voi fi altceva. Aici nu e vorba numai de vocație; la mine era mai degrabă o „intoxicație”.

De când mă știu am fost atras de teatru; încă de când eram elev am copiat zeci și zeci de piese în caiete scrise de mâna mea. Eram mereu în teatru, cunoșteam bine actorii”, spunea Beligan, potrivit sursei citate.

radu beligan declarat de cartea recordurilor cel mai longeviv actor in viata inca activ in cinematografie 1 size11 jpeg

A urmat cursurile Conservatorului de Artă Dramatică din București, dar și Facultatea de Drept și Filosofie. Primul său rol de succes a venit la doar 20 de ani, în piesa „Crimă și pedeapsă” de Dostoievski, la Teatrul „Muncă și Lumină” din capitală. În anii următori, cariera sa a prins avânt, iar Radu Beligan a fost remarcat rapid de public și critici pentru prestațiile sale excepționale.

În anii 1940-1950, Beligan a a fost unul dintre cei mai iubiți actori ai Teatrului Național din București. În această perioadă a interpretat roluri memorabile în piese precum „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, „Regele moare” de Eugène Ionesco, și „Îmblânzirea scorpiei” de Shakespeare. Cariera sa cinematografică a fost, de asemenea, impresionantă. A debutat în film în 1943, în „O noapte furtunoasă”, după I.L. Caragiale, iar de-a lungul anilor a jucat în numeroase producții, printre care „Lanțul amintirilor” (1959), „Tudor” (1963) și „O lumină la etajul zece” (1984).

Între 1969 și 1990, Radu Beligan a fost directorul Teatrului Național din București, o perioadă de mari realizări și inovații pentru scena teatrală românească. Sub conducerea sa, teatrul a găzduit producții de succes și a contribuit la promovarea unor noi talente.

De asemenea, a fost profesor la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, unde a influențat generații întregi de actori prin predarea sa, care combina tehnica riguroasă cu o viziune umanistă asupra artei. Printre studenții săi se numără actori de renume precum Mircea Albulescu, Marin Moraru și Ștefan Iordache. În 2004, a fost inclus în Cartea Recordurilor Guinness ca cel mai longeviv actor încă activ pe scena teatrală

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și copiii lor  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Fuego
image png
Banner Vărul Săndel
Banner Theo Rose nunta
girl 5801502 1280 jpg
sebok jpg
maria ciobanu jpg
banner doina spataru png
image
actualitate.net
image
actualitate.net