Îi recunoști? Ea a fost la un pas să moară, otrăvită de soacră, el a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor

Tu îi recunoști? Ambii au fost actori extrem de iubiți de români. Ea a fost la un pas să moară, otrăvită de soacră, el a fost căsătorit de 3 ori, a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor aflat în activitate pe scena unui teatru și a primit o stea pe Walk of Fame București.

Recunoașteți personajele?
Recunoașteți personajele?

Născut pe data de 14 decembrie 1918, la Galbeni, Bacău, Radu Beligan a urmat studiile liceale la Iaşi, între anii 1929 şi 1937, ca intern la Liceul „C. Negruzzi”, și cursurile Academiei Regale de Muzică şi Artă Dramatică de la Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1939, unde a avut şansa de a lucra cu Lucia Sturdza Bulandra.

Radu Beligan a fost căsătorit de 3 ori

La vârsta de 20 de ani, a debutat în spectacolul „Crimă şi pedeapsă'”, după Dostoievski, după care au urmat încă peste 80 de roluri pe scenă. A înfiinţat Teatrul de Comedie în 1961, fiind director timp de opt ani, 1961-1969, iar din 969 până în 1990, a fost directorul Teatrului Naţional Bucureşti. A fost căsătorit de 3 ori și a avut 4 copii.

Prima sa soție a fost celebra actriță Nineta Gusti, care era cu cinci ani mai în vârstă decât el. Au fost împreună timp de 15 ani înainte de a se despărți. Nineta Gusti nu credea în căsătorie. De fapt, și faptul că nu își dorea copii, așa cum își dorea el, a dus la despărțire.

A doua soție a lui Radu Beligan a fost Dana Crivăț (Crivetz, pe numele ei de familie inițial), realizatoare de programe în limba engleză la postul național de radio, dar și directoare a Bibliotecii Americane din București. Au avut împreună un copil, pe Anamaria, o scriitoare de succes.

A treia sa soție a fost scriitoarea de origine belgiană Marica Beligan, cu care a avut trei copii, Lamia, Raluca și Alexandru. După ce s-a îndrăgostit de actor, s-a mutat definitiv în România, însă, în februarie 1993, a pierdut lupta cu cancerul și a decedat.

Radu Beligan, care avea 95 de ani la acea vreme, apărea în piesa regizată și jucată de el pe scena Teatrului Național, „Egoistul”. S-a stins din viață pe 20 iulie 2016, lăsând în urmă o uriașă moștenire artistică, dar și destule umbre în viața privată. În data de 27 martie 2011, Beligan a primit o stea pe Walk of Fame București. Pe 15 decembrie 2013, a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor aflat în activitate pe scena unui teatru, iar în 1959, a intrat în PMR. 

Valeria Gagealov a fost otrăvită de mama primului soț

Pe de altă parte, partenera sa din filmul „Singurătatea florilor”, din 1976, Valeria Gagealov, s-a născut  la 9 decembrie 1931, în Galați. A urmat cursurile I.A.T.C. între anii 1950-1954, iar între 1954-2004, a interpretat numeroase personaje pe scena Teatrului Național din București. Unele dintre cele mai memorabile roluri sunt  din „Oameni și șoareci”, de John Steinbeck, care s-a jucat timp de 13 ani și Sonia din piesa „Camera de alături”, de Paul Everac, rol pentru care a primit Premiul de creație în 1983. Cariera Valeriei s-a întins pe parcursul a 36 de ani. A jucat dramă, comedie, comedie muzicală, roluri clasice și moderne.

Actrița, prima soție a actorului Constantin Codrescu, a fost otrăvită de mama acestuia, onvinsă că Valeria este motivul îndepărtării fiului de familie. De furie, acesta a recunoscut că a vrut să-și omoare mama, dar, dijn fericire, acest lucru nu s-a întâmplat.

Am aflat că mama, când eu lipseam de acasă îi oferea Valeriei mâncare şi lichide peste care presăra nişte prafuri ciudate. În inconştienţa ei credea că acestea vor duce la o despărţire între mine şi soţia mea. Furia, revolta, disperarea, m-au adus în situaţia de a comite un act de mare gravitate împotriva mamei mele, pe care nu-l pot uita şi nu o să mi-l pot ierta vreodată.

Intervenţia fratelui meu m-a oprit. A doua zi, ca şi cum a ieşit de sub vrajă mama şi-a cerut iertare. Valeria a fost salvată, dar a apărut o singurătate în doi care a dus la despărţire”, povestea Constantin Codrescu.

După despărțirea de Valeria Gagealov, Constantin Codrescu a cunoscut-o pe Marga Barbu cea alături de care a jucat în filmul Nepoţii gornistului. La scurtă vreme după, cei doi s-au căsătorit, dar mariajul lor nu a durat prea mult, despărțindu-se după câțiva ani. După aceea, actorul s-a mai recăsătorit de două ori.

Valeria Gagealov și-a refăcut, la rândul ei, viața, ea căsătorindu-se cu diplomatul de carieră, Andrei Magheru. După 1990, l-a însoțit în Franța, unde acesta a îndeplinit diferite funcții, printre care și cea de Ambasador al României la UNESCO. Tot atunci, actrița a decis să se retragă din activitatea artistică. Valeria Gagealov s-a stins din viață pe data de 9 februarie 2021, la vârsta de 89 de ani, în Spitalul Universitar de Urgență Elias, unde se afla internată de mai multe săptămâni, fiind infectată cu Covid-19.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cristina mare jpg
Ozana Barabancea, o femeie fericită
Banner Titi Aur
heidi klum profimedia jpg
sofia  vergara emmy 2024 gettyimages jpg
florin piersic david popovici colaj click jpg
banner Iulian Lemnaru
badulescu goala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net