Furtuna a făcut ravagii în București. Copacii au fost doborâți de vânt pe mai multe străzi! Ploua aproape în toată România
Marți după-amiază, Departamentul pentru Situații de Urgență a emis un mesaj RO-ALERT pentru intensificări ale vântului și vijelie puternică în București.
Intervenții ale pompierilor
În urma vijeliei, pompierii intervin în mai multe locații:
- Str. Coralilor - cabluri căzute pe carosabil
- Intrarea Muncii - copac căzut
- Splaiul Unirii - copac căzut
- Aleea Barajul Rovinari - copac căzut pe auto
- Str. Măgura Florilor - copac căzut
- Str. Iancu de Hunedoara, Voluntari - stâlp căzut
Știrea Inițială:
Avertizarea este valabilă până la ora 18:15.
„Avertizare meteo - intensificări ale vântului, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii și mari, averse torențiale care vor acumula local 25 l/mp. Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție", se arată în mesajul citat de Agerpres.
De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Portocaliu de vijelie puternică, averse torențiale și grindină pentru București, valabilă până la ora 18:15. Sunt prognozate rafale de vânt de 70-75 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale care vor acumula peste 20-25 litri/mp.
Intervenții în curs:
În urma fenomenelor meteo, în timpul codului portocaliu de intensificări ale vântului, grindină și descărcări electrice, pompierii intervin în următoarele locații:
- Str. Băiculești - copac căzut pe auto
- Str. Gârlei - copac căzut
- Str. Tipografilor - copac căzut
- Șos. Snagov 221 - copac căzut pe carosabil
- Str. 1 Mai - schela căzută
- Bulevardul Iuliu Maniu - creangă căzută
- Str. Alexandru Antoniu - copac căzut
- Intrarea Străulești - copac căzut pe auto
- Bulevardul Dimitrie Cantemir - pericol de cădere a elementelor de construcție
- Str. Libertății, Grădiștea - locuință inundată
- Str. Jandarmeriei - copac căzut
Cod Galben de vijelii și ploi torențiale emis de ANM
Meteorologii au emis o atenționare cod galben de vijelii și averse torențiale, valabilă marți în mai multe zone, inclusiv în Capitală. Aproape toată țara se află sub cod roșu de caniculă, cu temperaturi de până la 42 de grade ziua și nopți tropicale.
Miercuri, zonele afectate de codul roșu se restrâng, rămânând sub cod portocaliu doar nordul țării. Valul de căldură se va restrânge treptat și va slăbi în intensitate în a doua parte a săptămânii.
În intervalul 16 iulie, ora 12:00 - 16 iulie, ora 21:00, se prognozează instabilitate atmosferică temporar accentuată în zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei, majoritatea Munteniei, Maramureș, nordul Crișanei, nord-vestul Transilvaniei și nordul Carpaților Orientali. Se așteaptă intensificări ale vântului și vijelii (rafale de 55-70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale (20-25 l/mp și izolat peste 30 l/mp).
Valabil marți în Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, unde valul de căldură va persista. Temperaturi maxime de 35-37 de grade, disconfort termic accentuat și indicele temperatură-umezeală (ITU) peste 80 de unități.
Cod Roșu de caniculă
În vigoare pentru aproape toată țara, cu temperaturi maxime de 37-42 de grade și disconfort termic deosebit de accentuat. Pe litoral temperaturile vor fi de 33-36 de grade, iar minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, caracterizând nopți tropicale.
Miercuri, codul roșu se restrânge la Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, majoritatea Moldovei, sudul Transilvaniei și al Crișanei, unde valul de căldură va continua să fie intens, cu temperaturi maxime de 37-42 de grade și disconfort termic deosebit de accentuat. Minimele termice vor fi de 22-24 de grade, caracterizând nopți tropicale.