România ia foc în weekend! ANM a emis o avertizare cod roşu de caniculă, inclusiv în Bucureşti. Guvernul, chemat în ședință de urgență

Meteorologii au emis un cod portocaliu de caniculă pentru vineri, valabil în aproape toată țara. Sâmbătă și duminică, a fost emisă o avertizare cod roșu pentru cea mai mare parte a țării, cu temperaturi prognozate de 41 de grade.

Cod roșu de caniculă. Foto: ANM
Cod roșu de caniculă. Foto: ANM

Se vor înregistra temperaturi maxime între 34 și 36 de grade Celsius, cu un disconfort termic ridicat și posibile perioade de caniculă locală. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități pe arii extinse.

„În cea mai mare parte a ţării, valul de căldură se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi între 36 şi 40 de grade, posibil izolat mai ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia, precum şi în sudul Crişanei şi al Moldovei.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În majoritatea zonelor minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală”, precizează ANM.

În acest weekend, va fi în vigoare o avertizare cod portocaliu din cauza unui val persistent de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat în regiunile Maramureș, Transilvania, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali.

În Maramureș, Transilvania, Dobrogea și zona Carpaților Orientali, valul de căldură va persista și se va intensifica, provocând caniculă. Temperaturile maxime vor atinge între 35 și 40 de grade, iar pe litoral vor fi între 32 și 35 de grade.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Nopțile vor fi caracterizate de temperaturi minime care nu vor scădea sub 20 de grade, corespunzând unor nopți tropicale, conform mesajului ANM.

De asemenea, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldură va continua să se intensifice, iar temperaturile maxime vor ajunge între 37 și 41 de grade Celsius.

Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Noapțile vor fi la fel de calde, cu temperaturi minime care nu vor scădea sub 20 de grade, numite nopți tropicale, potrivit ANM.

Ședință de urgență la Guvern, după ce s-a emis cod roșu de caniculă

Joi, premierul Marcel Ciolacu a cerut miniștrilor Sănătății și Internelor să organizeze urgent o videoconferință cu prefecții, pentru a discuta măsurile necesare în contextul emiterii avertismentului de cod roșu de caniculă de către Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Decizia sa vine înaintea unui weekend în care se prognozează temperaturi extreme în aproape toată țara.

„Având în vedere avertismentul de cod roșu de caniculă pentru zilele următoare, am solicitat Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne să organizeze de urgență o videoconferință cu prefecții și reprezentanții administrației locale.

Scopul este luarea tuturor măsurilor necesare pentru protejarea populației și pentru asigurarea conformității programului de lucru al agenților economici cu legislația în vigoare”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern de joi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și copiii lor  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
herastrau jpg
Odihnă, flori, somn jpg
folie aluminiu shutterstock1 jpg
bucuresti 19301 jpeg
RO Alert jpeg
sinaia statiunea preferata a regilor (1) jpg
sare borcan istock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net