Tragedie în lumea teatrului! S-a stins la 55 de ani
Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București a anunțat, sâmbătă (28 noiembrie), regretata moarte a unui mare actor român. O „boală necruțătoare” l-a răpus pe artist la vârsta de numai 55 de ani.
Cu zeci de roluri în spectacole susținute la Teatrul Național, dar și cu experiență în regizare, Mircea Anca avea o carieră înfloritoare. Pierzând lupta cu leucemia de care suferea, actorul a lăsat în urmă o familie iubitoare, pe soția lui, Iuliana Moise, și pe fiul său, Mircea Anca Jr., informează Mediafax.
„Despărțirea prematură, după o lungă și curajoasă luptă cu o boală necruțătoare” a fost anunțată de colegi, printr-un comunicat. „A iubit și a fost iubit. Om luminos, mereu plin de speranțe, va fi mereu un exemplu. Suntem alături de soție, colega noastră Iuliana Moise, și de fiul lor, tânărul regizor Mircea Anca Jr. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, mai scrie Teatrul Național.
Cariera actorului Mircea Anca
Mircea Anbca absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, care l-a propulsat în lumea actoriei. A învățat teatru de la Sanda Manu, Adriana Popovici și Cătălina Buzoianu, care l-au pregătit pentru zecile de spectacole în care avea să joace. Pe scena Teatrului Național din București, artistul a interpretat roluri precum Duncan, regele soției, în „Macbeth”, de William Shakespeare, Contele de Salisbury în „Eduard al III-lea”, piesă semnată, de asemenea, de William Shakespeare, rolul Moș Neagu în „Apus de Soare” de Barbu Ștefănescu Delavrancea sau Regele Poloniei în „Regele și cadavrul” de Vlad Zografi.
Pe lângă piesele de teatru, Mircea Anca a avut câteva apariții și pe micul ecran, în pelicule precum „Dragoste pierdută” (2008), „Iubire ca-n filme” (2006), „Băieți buni” (2005), „Poveste neterminată” (2003) sau „Patul lui Procust” (2001).