Viorica Vodă, după mărturiile de la Gala Gopo: «Am fost întâmpinată cu sarcasm, cu ironii, cu ipocrizie»

Ultima actualizare:

Actrița Viorica Vodă, cunoscută publicului larg din filmul „Filantropica”, a avut un discurs tăios, pe scena Galei Gopo, în care a vorbit deschis despre fenomenul hărțuirii sexuale din breasla actorilor de film și teatru, ea însăși fiind victimă.

Viorica Vodă, la Gala Gopo, din 3 mai 2022
Viorica Vodă, la Gala Gopo, din 3 mai 2022

Viorica a făcut dezvăluirile în cadrul Galei Gopo, ziua de 3 mai având și o altă semnificație. Este fix ziua de naștere a actriței, care a împlinit vârsta de 45 de ani.

Discurs memorabil de ziua artistei

Discursul ei a stârnit reacții, a mobilizat opinia publică și a împărțit breasla artiștilor în mai multe tabere. În nici un caz, detaliile oferite de tânăra artistă nu trebuie să se piardă în amalgamul știrilor zilnice, informațiile oferite de ea fiind un semnal de alarmă asupra unui fenomen periculos și nedrept, ținut de mult prea mult timp secret.

Citește și: Tudor Chirilă ia atitudine împotriva abuzului asupra actrițelor: «E momentul să vorbim»

Tocmai, această atitudine a permis monștrilor să prospere, nederanjați. Iar victimele fie au profitat, fie și-au purtat crucea mai departe, luptând cu coșmarurile, frustrările și durerea deziluziei.    

Colegii au fost ironici

Într-un interviu acordat „Europa Liberă România”, Viorica Vodă a relatat experiențele trăite după discursul curajos și, mai important, a dezvăluit care sunt motivele care au motivat-o să spună lururilor pe nume.

Citește și: Mircea Diaconu, derapaj grav la adresa acuzațiilor Vioricăi Vodă: «O formă de amantlâc inclusă profesiei»

N-am avut așteptări de la breaslă, totuși mi-a fost greu în seara aia. Am fost întâmpinată cu sarcasm, cu ironii, cu ipocrizie. Un coleg a trecut pe lângă mine și mi-a șoptit „Da, măi, și cine te-a mai violat?”. Lumea teatrului și a cinematografiei cunoaște fenomenul semnalat de mine, dar multora li se pare normal. Am fost trimisă să mă fac bibliotecară sau să pun murături, dacă nu îmi place”, a povestit Viorica Vodă, în interviul acordat Europa Liberă.

Cum acționează prădătorii

Artista a explicat, de asemenea, și cum acționează prădătorii sexuali. Ea se ferește să ofere nume, deocamdată, pentru a evita eventuale procese de calomnie.

Să nu credeți că e ceva foarte direct, de genul „păpușă, ce ai face tu pentru a obține asta?” Hărțuitorul are metode subversive, întinde capcane, manipulează, constrânge, fiindcă e de fapt o relație de putere. De exemplu, îți dă întâlnire în privat cu un pretext profesional, îți dă un scenariu să îl citești, dar pe verso este un număr de telefon. Urmează o serie de semne, mesaje care să te facă să înțelegi că nu se poate fără”, a relatat Viorica Vodă.

A plecat acasă și a plâns

Imediat după discurs, actrița a plecat acasă și a plâns în hohote. Era momentul în care a reușit, după mulți ani, să se descarce și să spună adevărul despre umilințele nejustificate trăite. Totuși, motivele care au determinat-o să nu tacă erau mai presus de orice. Și-a revenit și s-a întors la recepția de la finalul evenimentului.

La 45 de ani mă uit înapoi și mă gândesc că familia, copiii, liniștea casei sunt valorile pentru care merită să dai totul. Și să rămâi integru. Când am vorbit despre experiența mea traumatică pe scena Galei Gopo, scopul nu a fost să dau cu parul, ci să semnalez fenomenul.

Nu știu cât a înțeles fiica mea, studentă la arhitectură, dar și ea se miră uneori cât de ușor se lasă fetele atrase în compromis pentru un examen, pentru o notă. N-aș vrea să îi facă și ei viața un calvar vreun profesor, sau mai târziu vreun șef. De asta am vorbit”, a explicat Viorica Vodă.

Încurajată de reacția publicului

În ciuda reacțiilor ironice primite din partea colegilor, artista a fost plăcut surprinsă de reacțiile pozitive din Social Media, care i-au „dat curaj, m-au convins că nu sunt singură și că onestitatea mea n-a fost degeaba”.

„Voi depăși perioada asta, dar nu am așteptări de la breaslă”, a concluzionat Viorica Vodă.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
lavinia si banica jpg
Artista s-a aflat în pragul anorexiei
vedete la un pas de moarte jpg
monica tatoiu
Alexandru Ciucu jpg
tania popa colaj facebook jpg
„Singurul om cu care probabil voi ține legătura este Zmărăndescu",  a spus Ana Maria Pal
image
actualitate.net
image
actualitate.net