Din 2012, zece clase obligatorii

Ultima actualizare:

Grupa pregătitoare se va face la şcoală. Învăţământul obligatoriu va fi de zece ani, începând cu anul şcolar 2012 - 2013.

Astfel, clasa pregătitoare va trece de la grădiniţă la învăţământul primar, iar clasa a IX-a va trece de la învăţământul liceal la cel gimnazial.

Liceul, trei ani. Liceul teoretic va avea trei ani. Măsura se va aplica pentru elevii care vor intra în clasa a V-a în anul şcolar 2011 - 2012. Liceul tehnologic rămâne la patru ani. Se reînfiinţează şcolile profesionale.

Maximum 30 de ore pe săptămână. Elevii din învăţământul primar vor avea maximum 20 de ore de curs pe săptămână. Cei din gimnaziu, 25 de ore, iar cei de la liceu, maximum 30 de ore.

La Bac, probe la două limbi străine. Examenul de bacalaureat se va schimba, începând cu generaţia de elevi care va intra în clasa a IX-a, în anul şcolar 2012 - 2013. Elevii vor susţine obligatoriu, în cadrul examenului, o evaluare la două limbi străine, o probă orală de comunicare în limba română, o probă de comunicare în limba maternă, dacă e cazul, şi o probă pentru evaluarea competenţelor digitale. La acestea se adaugă: proba scrisă la limba şi literatura română, obligatorie pentru toţi elevii; proba scrisă la limba şi literatura maternă, dacă e cazul; alte două probe scrise diferenţiate în funcţie de profilul urmat de elev (real, umanist, tehnologic, vocaţional).

Admiterea la liceu. Admiterea la liceu/şcoala profesională se va realiza după următoarea procedură: în cazul în care numărul candidaţilor este mai mic decât numărul locurilor oferite, admiterea se va realiza pe baza portofoliului educaţional al elevului. Dacă sunt mai mulţi candidaţi decât locuri disponibile, se vor lua în calcul în proporţie de 70% portofoliul educaţional, media de absolvire a învăţământului obligatoriu şi media de la evaluarea naţională de la sfârşitul clasei a IX-a, iar în proporţie de 30%, nota obţinută la proba de admitere stabilită de unitatea de învăţământ.

Cont de 500 €. Fiecărui copil, care se va naşte începând cu anul 2013, Guvernul îi va deschide un cont pentru educaţie permanentă, în care îi va vira 500 de euro. După virarea banilor de către Executiv, părinţii copilului, contribuabili, pot direcţiona în contul deschis la Trezorerie, un procent de până la 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii. Statul va plăti inclusiv dobândă pentru banii din contul respectiv. Aceasta va fi stabilită anual de Ministerul de Finanţe. Copilul, începând cu vârsta de 16 ani şi cu acordul expres al părinţilor, va putea solicita Trezoreriei vouchere echivalente în valoare cu sumele solicitate pentru plata studiilor.

"Şcoala după şcoală". Se înfiinţează programul "şcoala de după şcoală", de tipul "after school", prin care se vor oferi activităţi educative, recreative, de timp liber pentru elevi. Statul va putea, însă, finanţa programul pentru copiii şi elevii din grupurile dezavantajate. Deci, nu va fi gratuit pentru toţi elevii.

Examene în clasele a II-a, a IV-a, a VI-a şi a IX-a. Elevii vor susţine examene la finalul claselor:

* a II-a: scris, citit, Matematică* a IV-a: un gen de test PISA, cu întrebări din toate materiile studiate în ciclul primar* a VI-a: vor fi două probe transdisciplinare - prima: limbă şi comunicare (limba română, limba modernă şi, după caz, limba maternă); a doua: matematică şi ştiinţe* a IX-a: evaluare naţională obligatorie: o probă scrisă la limba şi literatura română, o probă scrisă la limba maternă, o probă scrisă transdisciplinară la matematică şi ştiinţe şi probă scrisă la o limbă de circulaţie internaţională. În timpul anului, se vor mai da: o probă practică de utilizare a calculatorului şi o probă orală transdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale. Rezultatele acestor evaluări vor intra în portofoliul educaţional al elevului.

Burse şi credite pentru studii. Elevii pot beneficia de burse pe bază de contracte încheiate cu operatori economici ori cu alte persoane juridice sau fizice, precum şi de credite pentru studii acordate de bănci.

Bani pentru elevii săraci.Statul va plăti costurile aferente frecventării liceului şi şcolii profesionale pentru elevii care provin din mediul rural sau din grupuri socio-economice dezavantajate.

Amendă, dacă nu-ţi dai copilul la şcoală. Unităţile de învăţământ încheie cu părinţii contracte educaţionale, prin care părintele se obligă să ia măsuri pentru şcolarizarea copilului. În caz contra, părintele va primi amenzi cuprinse între 100 şi 1.000 de lei sau va face muncă obligatorie în folosul comunităţii. De asemenea, părinţii, primarul şi consiliul local vor avea reprezentanţi în consiliul de administraţie al şcolii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prinții Jacques și Gabriella de Monaco profimedia 0936805340 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ceai de macese jpeg
mulled wine 6704928 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
povestea statuii din aprcul cismigiu jpg
ninsori trafic jpg
image png
crin antonescu jpg
bani jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net