10 greşeli în amenajarea casei
Cabluri inestetice înşirate pe lângă electronice, prea multe perne pe canapea, iluminat necorespunzător, un pat imens într-un dormitor mic, acestea sunt doar câteva dintre greşelile pe care majoritatea le facem, la amenajarea locuinţei. Designerul Cristina Joia le punctează pe cele mai frecvente şi ne dă sfaturi pentru evitarea lor.
Multe perne. Unii consideră că este sexy şi modern. Fals! Grupul de perne dă senzaţie de dezordine, până la sufocare.
Mobilierul incomod. De cele mai multe ori, oamenii greşesc şi aleg mobilier care arată minunat, dar nu este deloc practic. Cum te-ai simţi pe o canapea care îţi dă zilnic dureri de spate?!
Tablourile aşezate prea sus. Se va crea iluzia unui tavan mult prea înalt. Ele trebuie puse la nivelul ochilor. Scopul artei este de a fi privită, nu să vă forţeze să vă suciţi gâtul după ea.
Un pat imens într-un dormitor mic îţi va provoca neplăceri, chiar dacă, iniţial, te gândeşti că vei dormi mai bine.
Poţi avea un pat suspendat sub care să amenajezi un mic birou, iar scările să le transformi în "cuburi" în care să îţi ţii lucrurile necesare.
E util şi, în plus, dă camerei un aspect geometric, modern.
Repartizarea mobilierului lângă perete. Aşezând mobila pe fiecare latură a camerei, rişti să atragi atenţia asupra golului rămas în mijloc.
Centrul de interes va fi pierdut, orice obiect interesant pierzându-şi valoarea decorativă sau practică.
Cablurile lăsate la vedere sunt foarte inestetice şi pot provoca accidente. Prindeţi-le în cleme speciale, pe lângă perete.
Prea multe stiluri amestecate. Covorul este încărcat cu motive geometrice, canapeaua e în carouri, iar mobila conţine inserţii florale.
Dacă mai adăugăm eventualele imprimeuri ale tapetului şi textura perdelelor, vom obţine un mediu obositor şi instabil.
Păstrează cel mult două zone imprimate şi asigură-te că fac parte din acelaşi stil decorativ. Mobila sau pardoseala din lemn masiv pot fi evidenţiate cu un covor neutru, contrastant din punct de vedere cromatic.
Monica Tatoiu ne arată la ce înălţime se pune tabloul
Mobilierul disproporţionat. Evită mobila foarte înaltă într-o cameră de mici dimensiuni, deoarece creează senzaţia de sufocare şi dezechilibru.
Iluminatul necorespunzător. Un candelabru cu accesorii din plastic ce imită cristalul este, probabil, una dintre acele decoraţiuni ce distrug orice urmă de bun gust.
De asemenea, nu poţi folosi o aplică simplă într-un decor parizian, sau un design high tech într-o amenajare retro.
Galeria pusă prea jos. Nu amplasaţi sistemul de prindere a perdelelor prea jos, pentru că va da impresia că tavanul este prea jos, rezultând o cameră foarte întunecată.
Citeşte şi:
9 sfaturi ca să-ţi alegi ochelarii de soare
Uite cum îţi transformi beciul într-o adevărată cămară
6 sfaturi ca să-ţi alegi uscătorul de păr
5 sfaturi ca să calci eficient
Ca soluţie, pentru a accentua ideea de spaţiu, instalaţi galeria cât de sus şi acoperiţi-o cu materialul perdelei, astfel încât să nu se vadă.
Vreţi să amenajaţi locuinţa şi aţi rămas în pană de idei? Am dat noi un tur al magazinelor de specialitate şi am ales pentru dumneavoastră patru decoraţiuni.
129,9 lei-cutie de bijuterii, la Bamboo;72,5 lei- vas pentru flori, la Sarra Blu’
3,9 lei-tavă cuburi de gheaţă, la IKEA ; 59 lei-cutie pentru legume, 24 cm, la IKEA