10 greşeli pe care gazdele şi musafirii nu trebuie să le facă
Cât se stă într-o vizită, cât avem voie să întârziem, ne descălţam sau nu la uşă, acestea sunt doar câteva dintre dilemele multor musafiri.
Gazda, pe de cealaltă parte, trebuie şi ea să respecte nişte norme de bun simţ pentru ca toată lumea să se simtă confortabil.
Pentru aceasta, Aurelia Marinescu, în cartea sa, "Codul bunelor maniere astăzi", ne spune care sunt greşelile de evitat de către ambele părţi.
Nu vă obligaţi invitaţii să mănânce până nu mai pot!
1. Prima greşeală a gazdelor e să-şi primescă musafirii într-o totală dezordine şi să se scuze pentru asta. De asemenea, e indicat să terminaţi de gătit cu câteva ore înainte de a sosi invitaţii, pentru a avea timp să aerisiţi.
2. Să înghesuie musafiri la masă. Spaţiul minim pe care trebuie să-l asigure între invitaţi este de 50 cm.
3. Să permită, în jurul mesei, prezenţa animalelor de companie. Oricât le-am iubi, prezenţa lor e o lipsă de respect faţă de musafiri, în plus pot declanşa incidente nedorite.
4. Nu trebuie să se servească prima, ci abia după ce toţi musafirii şi-au pus în farfurie.
5. Se apucă de curăţenie, de strâns şi de spălat farfuriile, cât timp musafirii sunt încă acolo. Poate fi considerat un semnal de plecare.
6. Dacă musafirii se simt şi vor să plece, gazda comite o a doua greşeală: încearcă cu tot dinadinsul să-i reţină. Imploră, ascunde poşete, încuie uşa. Acest lucru va spori dorinţa de plecare a oaspeţilor, pentru că omul se revoltă instinctiv faţă de orice constrângere.
7. Exact în mijlocul unei conversaţii interesante îşi aduce aminte că mai trebuie suc la masă sau se duce să schimbe scrumierele. Poate să mai amâne momentul.
8. Să oblige musafirii să mănânce mai mult decât pot. Masa invitaţilor se poate transforma în calvar în încercarea lor de a nu jigni gazda.
9. Să-şi laude în exces preparatele. Trebuie să-i lase pe alţii să o facă.
10. Să petreacă mai mult timp în bucătărie decât alături de musafiri.
Descălţarea la uşă, una dintre greşelile musafirilor
1. Musafirii nu trebuie să vină cu mâna goală. O floare sau o atenţie pentru gazdă sunt esenţiale.
2. E o greşeală să te prezinţi la uşă mai devreme decât ora anunţată, dar şi mai târziu de o jumătate de oră. Dacă la o întâlnire în oraş eticheta cere să ajungeţi cu 5 minute mai devreme, într-o casă se intră cu 5-10 minute mai târziu.
3. Să onorezi o invitaţie chiar dacă eşti gripat. Gazda sau ceilalţi musafiri se pot simţi în pericol de contaminare.
4. Să te descalţi la uşă, chiar dacă gazda insistă că nu e nevoie. Codul bunelor maniere spune că musafirii nu trebuie să se descalţe atunci când intră în casă, dar să se şteargă cu grijă pe covoraşul de la intrare.
5. Musafirul rămas singur în cameră nu trebuie să-şi omoare timpul inspectând casa sau, mai rău, atingând obiectele care i se par interesante.
6. Să mai laşi puţin în farfurie, în ideea de a nu "părea nemâncat". Trebuie să îţi pui porţii rezonabile pe care să le poţi termina.
7. Să-i faci soţului observaţie despre numărul paharelor pe care le-a depăşit.
8. Să-ţi aprinzi ţigara fără a întreba dacă şi unde poţi să fumezi.
9. Să insişti să se prelungească petrecerea, când vezi că toţi sunt obosiţi şi ar vrea acasă. Chiar dacă reuşeşti să prelungeşti petrecerea, e posibil să nu fie la fel de plăcută şi musafirii, inclusiv gazda, să regrete noaptea pierdută.
10. A-ţi anunţa plecarea în gura mare, ţinând morţiş să-ţi iei rămas bun de la toată lumea, este o impoliteţe. E bine să te retragi discret.