Tragediile anului 2023 care au stârnit reacții publice și au schimbat legi: 2 Mai, Crevedia, Alexandra și lista continuă

Ultima actualizare:

Anul 2023 este marcat de un lung șir de tragedii. Cazul 2 Mai, Crevedia sau al Alexandrei Ivanov, gravida lăsată să moară în spital, sunt doar trei din dramele care au stârnit revolta publică, față de neregulile din sitem. În urma evenimentelor dramatice, au avut loc percheziții, arestări, demiteri și au fost adoptat noi legi.

ciuperca explozie crevedia jpg

Tragedia de la 2 Mai

19 august este o zi neagră. Un şofer drogat, în vârstă de 19 ani, Vlad Pascu, intra cu maşina într-un grup de tineri. Se întâmpla în localitatea 2 Mai, la 5 dimineața, în apropiere de Vama Veche. Doi tineri de 20 și 21 de ani au murit, iar alți trei au fost răniți.

Autoritățile au stabilit că Pascu avea o concentraţie de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat și era drogat cu șase substanțe interzise.

Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (6) jpg

Cazul 2 Mai a dus la schimbări în Poliţia din Constanţa şi la adoptarea unei noi legi denumită Legea 2 Mai. Actul normativ prevede ca traficanții de droguri să fie condamnați la închisoare cu executare, fără posibilitatea suspendării pedepselor, cum se întâmplă acum.

Întreaga familie a lui Vlad Pascu este trimisă în judecată. Mama, Miruna Pascu, este acuzată că ar fi şantajat o fată, martoră în dosarul în care este cercetat fiul ei. Tatăl lui, Claudiu Pascu, este cercetat pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Iar Vlad Pascu, pe lângă omor este acuzat și de consum şi trafic de droguri.

Explozia de la Crevedia

Pe 26 august a avut loc o explozie cum nu s-a mai văzut în România. Cauza - neglijență. Bilanț - 6 morți și peste 50 de pompieri răniți. Explozia a avut loc la o stație GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, în momentul în care un lucrător transborda gaz lichefiat dintr-o cisternă în alta.  Răniţii au fost transportaţi la spitale din Capitală, dar şi din străinătate.

efecte crevedia inquam 2 jpg

Mai multe case din zonă au fost grav afectate de suflul exploziei.

Ulterior, s-a stabilit că staţia GPL din Crevedia funcţiona din iulie 2020 fără autorizaţie de securitate la incendiu.

Tragedia a dus la o adevărată vânătoare de nereguli în benzinării, depozite şi puncte de alimentare GPL din toată ţară.

Primarul din Crevedia a fost exclus din PSD, iar primarul social-democrat din Caracal, Ion Doldurea, al cărui fiu era unul dintre patronii staţiei unde s-au produs exploziile, s-a autosuspendat din partid. Cei doi patroni ai staţiei GPL din Crevedia, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă sunt în prezent plasaţi în arest la domiciliu.

Explozia din Călimăneşti, judeţul Vrancea

Pe 21 septembrie a avut loc o altă targedie, data aceasta pe şantierul Autostrăzii A7. În timpul unor lucrări magistrala de gaze de la Călimănești, judeţul Vrancea a fost lovită și a explodat. Patru persoane au murit carbonizate, iar alte cinci au fost rănite.

„Nu am aer”

Unul dintre cele mai dramatice cazuri care a dus la revoltă în stradă a fost cel al gravidei Alexandra Ivanov. O tânără de 25 de ani, mamă a trei copii, însărcinată în luna a treia, a murit la Maternitatea din Botoşani, după ce medicii nu i-au acordat îngrijiri medicale timp de şapte ore, deşi aceasta cerea insistent să fie ajutată. Ultimul mesaj pe care l-a transmis familiei înainte să moară a fost: „Nu am aer!”.

nu am aer jpg

Potrivit DSP Botoşani, Alexandra Ivanov, internată la ora 23,30 cu "sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare", nu a primit nicio manevră de îngrijire timp de 7 ore.

Cazul Alexandrei a stârnit revolta oamenilor. Sute de cetăţeni au ieşit în stradă zile la rând pentru a-şi manifesta indignarea faţă de cadrele medicale de la Secţia de obstetrică şi ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Botoşani.

Tragedia de la Cariera Jilț

Trei persoane au murit și alte 10 au fost rănite în urma unui accident tragic care a avut loc pe 17 ianuarie la Cariera Jilţ Sud, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, situată pe raza localităţii Mătăsari.

Șoferul care conducea un microbuz în care se aflau mai mulți muncitori a pierdut controlul volanului pe un pod și s-a prăbușit circa 3 metri.

Odorheiul Secuiesc

Pe 18 decembrie, un perete al clădirii internatului din cadrul Liceului ''Tamasi Aron'' s-a prăbuşit. La acel moment, în corpul de clădire se aflau patru elevi ai internatului. Au fost prinși sub dărâmături. Un băiat de 17 ani și-a pierdut viața. Urma să împlinească 18 ani în ziua de Crăciun. Zidul s-a prăbușit din cauza lucrărilor care se efectuau la clădirea internatului. Șeful de atelier a spus că nu știa că înăuntru sunt copii.

image

În urma tragediei care a avut loc luni, primăria municipiului Odorheiu Secuiesc a anulat toate evenimentele cultural-artistice din Târgul de Crăciun, precum şi spectacolul şi jocul de artificii de Revelion, iar autorităţile locale au transmis condoleanţe familiei tânărului decedat, menţionând că întregul oraş este îndoliat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
kaufland jpg
images jpeg
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
sare epsom jpg
trandafiri pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net