33 de milioane € ne costă gripa porcină
Avem deja peste o mie de cazuri de gripă porcină în România, iar virusul AH1N1 se răspândeşte uimitor de repede. Lupta cu această nouă maladie ne usucă rău la buzunar. Măştile de protecţie, dezinfectanţii, antiviralele, vaccinul şi testele specifice ne vor costa în jur de 33 de milioane €.
Gripa porcină ne pune la cheltuieli mari, ca şi când n-ar fi fost de ajuns criza economică prin care trecem.
E vorba de aproximativ 33 de milioane de euro. După ce a fost confirmat primul caz de gripă nouă în România, în luna mai, autorităţile sanitare au început să facă provizii de antivirale.
Acesta a fost primul pas. În prezent, avem un stoc de 400.000 de doze de antivirale, care ne-au costat aproape 5,6 milioane de euro.
În iunie, Institutul Cantacuzino a primit tulpina virusului gripal şi a trecut la producerea vaccinului.
Acesta a fost al doilea pas şi cel mai costisitor: 12 milioane de euro. Săptămâna trecută, Guvernul a anunţat că va achiziţiona alte 500.000 de doze de vaccin pentru copii, de la GlaxoSmithKline, ţinând cont că serul românesc nu a fost testat pe micuţi.
Asta înseamnă alte 2,2 milioane de euro. Cele 4,2 milioane de măşti pe care le va achiziţiona Ministerul Sănătăţii ne vor costa 1 milion de euro, iar cei 25.000 de litri de dezinfectant, 200.000 de euro.
Mai mult, săptămâna trecută, Guvernul a anunţat că va împrumuta 12 milioane de euro pentru a contracara efectele virusului.
vaccinul românesc - 12 milioane de euro
- vaccinul pentru copii de la GSK - 2,2 milioane de euro
- antivirale - 5,6 milioane de euro
- măşti de protecţie - 1 milion de euro
- dezinfectant - 200.000 de euro
- credit contractat de Guvern - 12 milioane de euro
«Am vândut chiar şi 70 de măşti pe zi»
Măştile de protecţie împotriva noului virus sunt la mare căutare. Oamenii, panicaţi de răspândirea gripei au luat cu asalt farmaciile în căutare de măşti de protecţie.
Preţul mic, de doar 1,5 lei ,face ca mulţi să plece din farmacii cu adevărate depozite.
"Cererile au crescut foarte mult în ultima vreme şi nu numai la măşti, ci şi la alte produse de protecţie, cum ar fi cele antibacteriene. Cele mai vândute sunt măştile simple, întrucât sunt şi mai ieftine", ne-a spus Maria Ianc, farmacist.
Citeşte şi:
50 milioane de vaccinuri, gratis pentru ţările sărace
«Am dat usturoiul ca pâinea caldă»
Pieţarii îşi freacă mâinile de fericire, deoarece usturoiul, ceapa, dovleacul şi chiar muşeţelul sunt printre cele mai cumpărate produse, în încercarea de a ţine gripa la distanţă.
De teama îmbolnăvirii cu AH1N1, românii aleg leacurile băbeşti. Aşa a făcut şi Ion Bălan care a aflat de AH1N1 de la televizor şi a cumpărat cel mai accesibil leac, usturoiul, despre care spune că are puteri miraculoase.
"Cu un căţel de usturoi pe zi, ţii multe boli la distanţă", ne-a spus Ioana una dintre vânzătoarele din piaţă.
Avem primul român ucis de AH1N1?
Un bărbat din judeţul Botoşani care a murit ieri, e suspectat că ar fi fost doborât de virusul AH1N1.
Neculai Diaconiţă, în vârstă de 47 de ani, din comuna Suliţa a căzut ca fulgerat în mijlocul casei. De patru zile era răcit, dar nu s-a dus să-l vadă vreun doctor.
„A fost la moară şi a răcit un pic, că i-a fost frig. Îmi spunea duminică: «Mamă, mi-e frig, tremur». A doua zi i-a fost mai bine, dar ieri dimineaţă, când a vrut să iasă afară, a căzut dintr-o dată pe spate şi nu s-a mai mişcat", a declarat Elena Diaconiţă, mama bărbatului decedat.
Medicii consideră moartea suspectă şi au trimis la Bucureşti probe pentru a afla dacă bărbatul avea gripă porcină.
Pe aceeaşi temă:
50 de întrebări şi răspunsuri despre gripa porcină
Primul caz de rezistenţă la antiviralul Tamiflu din Olanda
Copiii sub 14 ani nu vor fi vaccinaţi
Pedeapsă cu închisoarea pentru cei care răspândesc voluntar virusul A/H1N1