4 greşeli de evitat când faci curat
De multe ori, când facem curăţenie în casă, din neatenţie sau din necunoaştere facem greşeli care pot avea urmări foarte neplăcute în timp. Fie amestecăm produsele de curăţat şi deteriorăm mobila sau obiectele sanitare, fie le folosim eronat şi, astfel, ne riscăm sănătatea. Iată ce greşeli facem şi cum să le îndreptăm.
Nu laşi produsele de curăţat să acţioneze
Dacă pulverizezi o suprafaţă murdară cu o soluţie de curăţat şi ştergi imediat cu o cârpă, atunci vei lăsa în urmă mizerie şi mulţi microbi. Produsele de curăţat au nevoie de câteva minute pentru a dizolva grăsimile şi a omorî bacteriile şi microbii.
În timp ce unele produse acţionează rapid, altele, cum sunt cele pentru curăţat aragazul de exemplu, au nevoie chiar şi de 20 de minute ca să-şi dovedească eficienţa.
Amesteci greşit detergenţii
Nu amesteca produsele de curăţat pentru că îţi poţi pune în pericol sănătatea. De exemplu, dacă amesteci un produs acid dezinfectant cu un praf de curăţat se produce o reacţie chimică în urma căreia se eliberează vapori de clor şi alte gaze toxice pentru organism.
O altă combinaţie periculoasă este înălbitorul amestecat cu amoniac. Şi în acest caz se produce o reacţie chimică ce duce la eliberarea de gaze toxice care pot provoca leziuni asupra căilor respiratorii şi plămânilor.
Nu-ţi protejezi mâinile cu mănuşi
Ştiai că pielea absoarbe o parte din substanţele chimice din care sunt compuse produsele de curăţat? Acest lucru poate duce la apariţia unor dermatite. Pielea se înroşeşte, se umflă sau crapă, făcând loc bacteriilor şi substanţelor chimice să pătrundă în organism.
Este recomandat să-ţi protejezi tot timpul mânile cu o pereche de mănuşi din cauciuc.
Foloseşti prea mult spray de curăţat
O cantitate mare de spray înseamnă o cantitate la fel de mare de aerosoli care pătrund în organism prin nas, ochi, gură etc. Odată ce aerosolii întră în contact cu membrana mucoasă, provoacă alergii manifestate prin tuse seacă şi dificultăţi de respiraţie. Aplică sprayul pe o cârpă, nu direct pe suprafaţa pe care vrei s-o cureţi.
Acordă-i un pic mai mult timp aragazului
Unul dintre cele mai greu de curăţat aparate din bucătărie este aragazul. Aici, orice gospodină inventează tot felul de reţete miraculoase. Ne-am gândint să îţi dăm câteva reţete pentru o curăţenie deosebită.
Bicarbonatul, oţetul, sarea şi sucul de lămâie sunt aliaţii tăi. În combinaţie cu oţet alb distilat sau cu suc de lămâie, foloseşte bicarbonatul pentru a curăţa straşnic cuptorul şi vei vedea, dacă acesta este un pic cald, orice urmă de grăsime va disparea imediat.
«Produsele de curăţat pot produce eczeme şi mâncărimi ale pielii»dermato- venerolog dr. MirceaTampa
Specialistul Click!, dr. Mircea Tampa, ne spune cum putem fi afectaţi de chimicalele şi toxinele care se regăsesc în produsele de curăţare.
„Clorul din diferite produse atacă pielea provocând o dermatită chimică. O parte dintre produsele de curăţare conţin substanţe alergizante care produc sensibilizări ale pielii. Deseori, pot apărea dermatite de contact, chiar dacă utilizăm detergenţi recomandaţi pentru pielea sensibilă. La contactul cu anumite produse de curăţare pot apărea înroşirea pielii, mici vezicule, înţepături sau mâncărimi la nivel cutanat. În toate aceste cazuri este recomandat să nu mai utilizăm acel produs şi să ne prezentăm la medic".