A plouat cu boli de plămâni!
Pulberea cărămizie care a căzut săptămâna trecută în mai multe oraşe din sudul ţării avea în componenţă metale grele, foarte toxice: fier, cupru, plumb, crom, nichel, cadmiu, zinc, arseniu. Se pare că vântul a adus pulberile tocmai de la Krivoi Rog, de la 1.500 de km!
Întâi, marea a devenit roşie la Vama Veche, iar vineri dimineaţă constănţenii s-au trezit cu praf roşiatic depus pe maşini şi pe rufele puse la uscat.
Expertul de mediu Traian Petrescu, atrage atenţia că fenomenul este grav.
„Metalele grele nu pot fi tratate în nici un fel. A plouat, s-au dus în canalizare, în sol şi vor ajunge în pânza freatică, ceea ce este foarte periculos", a declarat el.
Într-adevăr, după analizarea pulberilor depuse s-a constatat o componenţă deosebit de periculoasă, toxică, de metale grele: fier, plumb, nichel, zinc, cupru, cadmiu, arseniu, crom, care nu există în aer, ci doar în sol!
Iniţial, specialiştii Agenţiei de Mediu din Constanţa au presupus că ploaia cărămizie ar putea veni dinspre deşertul Sahara, pentru că şi capitala Greciei a fost afectată de un praf asemănător.
Însă, meteorologii contrazic ipoteza celor de la Mediu. Dumitru Baltă, de la ANM, a analizat direcţia vântului din acea noapte.
„Vântul a avut viteza de 20 de km/h, a circulat dinspre nord-est, mai exact din zona Krivoi Rog, din Ucraina, unde se şi află exploatări miniere şi un mare combinat de îmbogăţire a minereurilor cu conţinut de fier. Curenţii de aer au traversat Delta Dunării, o parte din Marea Neagră, apoi au coborât spre Lunca Dunării", ne-a spus Dumitru Baltă.
Citeşte şi:Ploaie roşiatică pe litoralMarea Neagră este roşie!
Ce spune medicul
Prof.dr. Paul Stoicescu, pneumolog la Institutul „Marius Nasta", ne-a spus că fenomenul poate deveni periculos pentru sănătate, dacă se repetă.
În cantităţi mari, plumbul poate provoca anemie, nichelul - boli respiratorii, cadmiul - hipertensiune şi ateroscleroză, iar cuprul - iritaţii ale căilor respiratorii. Aceste metale se pot depune în plămâni.