A scăpat de bombe în 2001 la New York şi în 2013 la Boston
Incredibil, dar adevărat! Germanul Thomas Jansen (50 de ani) din Solingen a povestit cum a supravieţuit atât atacurilor de la Boston, cât şi atacurilor de la World Trade Center de la 11 septembrie 2001.
În vârstă de 50 de ani, Thomas Janssen se afla la Boston din martie 2012 trimis de firma la care lucrează. "Era o vreme frumoasă şi am fost la o petrecere în oraş la care au venit multe familii. Când am plecat spre casă, am trecut pe lângă spectatorii de la maraton care mai târziu au murit în urma exploziilor. Când am auzit ce s-a întâmplat, am fost şocat. Dacă treceam pe acolo mai târziu, puteam să fiu ucis. La televizor s-a vorbit că piciorul unei victime i-a zburat peste cap", a povestit Janssen.
El spune că şi-a amintit îngrozit că la fel de norocos a fost şi la 11 septembrie 2011, când au avut loc atentatele în urma cărora au murit 2.993 de oameni. În ziua fatidică, Thomas Janssen se afla în concediu la New York. În acea marţi neagră voia să plece cu avionul înapoi în Germania. "Voiam să mă duc la aeroport, dar nu mai circula nimic. A trebuit să mai stau patru zile în oraş", a povestit germanul, care spune că a avut mare noroc.
Ar fi putut să se urce în avion şi acesta să fi fost deturnat de terorişti şi astăzi nu ar mai fi fost în viaţă. Thomas Janssen credea că, la 12 ani de la teroarea din New York, terorsimul în SUA poate fi dat uitării. Nu îşi imagina că astfel de tragedii se pot repeta.
Bilanţ sumbru: 3 morţi şi 176 de răniţi. Bilanţul exploziilor produse luni la maratonul din Boston este de trei morţi şi 176 de răniţi, dintre care 17 sunt în stare critică. Micuţul Martin Richard, de opt ani, a fost prima victimă a atentatului. Ulterior anchetatorii au descoperit că celelalte trupuri aparţineau americancei Krystle Campbell (29 de ani) şi studentei de origine chineză Lu Lingzi de 28 de ani. Nu mai puţin de 34 de oameni au rămas mutilaţi pe viaţă.
Puterea exploziei a fost devastatoare
Bomba a fost pusă pe stradă
Primul dispozitiv exploziv detonat luni a fost plasat într-o oală sub presiune de gătit care a fost pus într-o cutie de carton şi aşezat lângă o pubelă chiar pe stradă. Cel de al doilea, conceput similar, era ascuns într-un rucsac de culoare neagră. Anchetatorii au găsit şi fragmente ale unui circuit electronic, specific unor ceasuri fabricate în Spania. Suflul puternic al exploziei a fost extrem de violent la nivelul solului, întrucât asfaltul a direcţionat forţa de distrugere către masa de oameni.
Pachetul criminal a trecut neobservat
Explozia a făcut ravagii în mulţime
Oala sub presiune, făcută bucăţi