Aceste alimente previn bolile inflamatorii și stresul cronic. Cum să le introduci în alimentația ta

Ultima actualizare:

    O dietă bazată pe aceste alimente este benefică pentru sănătateFOTO: Unsplash.com
O dietă bazată pe aceste alimente este benefică pentru sănătateFOTO: Unsplash.com

Studiile internaționale arată o creștere a bolilor inflamatorii cronice, iar o soluție pentru prevenirea acestora vine din alimentație. Cercetările în medicină și alimentație au arătat că un cosum zilnic de alimente fermentate ajută în astfel de cazuri.

Într-un studiu clinic apărut în jurnalul Cell, investigatorii au intenționat să afle dacă anumite alimente ar putea fi o cale de combatere a creșterii copleșitoare a bolilor inflamatorii cronice, scrie doc.ro.

Atrita, diabetul de tip 2 și stresul cronic pot fi combătute cu alimente fermentate

Consumul de alimente precum iaurt, chefir, brânză de vaci fermentată, kimchi și alte legume fermentate, saramură vegetală și ceai de kombucha a dus la o creștere a diversității microbiene generale, cu efecte mai puternice în cazul unor porții mai mari. Autorii studiului spun că este o constatare uimitoare și că oferă unul dintre primele exemple în ceea ce privește modul în care o simplă schimbare în dietă poate remodela vizibil microbiota.

În plus, patru tipuri de celule imune au prezentat mai puțină activare în grupul de participanți care au consumat alimente fermentate. Nivelurile a 19 proteine inflamatorii măsurate în probe de sânge au scăzut, de asemenea. Una dintre aceste proteine, interleukina 6, a fost legată de afecțiuni precum artrita reumatoidă, diabetul de tip 2 și stresul cronic.

Dietele pot schimba starea imunitară, oferind o cale promițătoare pentru scăderea inflamației la adulții sănătoși, afirmă oamenii de știință.

Cum să adaugi mai multe alimente fermentate în alimentația obișnuită?

- Dacă obișnuiești să mănânci un sandviș dimineața, pune în el și o felie de tofu sau o legumă murată;

- Prepară din când în când pentru prânz sau cină o mâncare cu tofu, cum ar fi un curry sau o supă;

- O salată de cartofi poate fi delicioasă și dacă adăugăm o mână de varză murată tocată fin sau consumă o salată de varză murată ori alte legume murate (gogonele, castraveți, conopidă etc.) pe lângă o tocăniță ori pe lângă o friptură.

- Când îți faci un wrap dintr-o lipie cu humus, falafel și felii de roșie proaspătă, pune în el și un castravete murat tăiat felii;

- Un iaurt simplu sau cu câteva bucăți de fructe adăugate ori un pahar cu chefir poate fi o gustare sănătoasă între micul dejun și prânz.

-Când se termină un borcan cu castraveți sau alte legume în saramură, nu arunca zeama respectivă, ci folosește-o pentru a acri ciorbele de legume sau pe cele de carne cu legume.

 Însă, este important de precizat că alimentele fermentate cu multă sare nu sunt recomandate spre consum pentru hipertensivi, diabetici, pacienți cu boli renale; este indicat să se ceară sfatul medicului curant legat de acest aspect.

Citește și:Rețeta lui Horia Vîrlan pentru murături crocante

Nu ai apucat să pui murături? Uite cât te costă!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Kate Middleton Foto GettyImages jpg
alimente sanatoase jpg
Ceausescu facebook jpg
mancare de tip fast food jpg
televizor istock jpg
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net