ALARMĂ! Căpuşele au invadat parcurile
Medicii ne avertizează să ne expunem cât mai puţin, mai ales, că de abia de acum încolo începe "sezonul" căpuşelor, iar responsabilii nu au demarat nici până acum dezinsecţia.
"Este foarte important ca, atunci când ieşiţi la iarbă verde, să vă protejaţi împotriva insectelor pentru a nu vă îmbolnăvi. Prin urmare, adoptaţi o ţinută cu pantaloni şi mâneci lungi şi purtaţi şosete, pentru ca insectele să nu ajungă la piele. Apoi, după ce ajungeţi acasă, examinaţi-vă atent fiecare parte a corpului. Trebuie ştiut că o căpuşă infectată poate transmite, la rândul ei, infecţia numai dacă rămâne înfiptă în piele cel puţin 48 de ore", ne-a explicat prof. dr. Emanoil Ceauşu, infecţionist la Spitalul "Victor Babeş" din Capitală.
Specialistul ne sfătuieşte să ne adresăm medicului dacă am fost muşcaţi de căpuşă, pentru ca aceasta să fie extrasă corect din piele, adică, cu tot cu cap. Dacă o extragem singuri, mai întâi, trebuie să tamponăm insecta cu ulei.
Aceasta se sufocă, moare şi este uşor de scos. Căpuşa se prinde cât mai aproape de cap, însă, aveţi grijă să nu apucaţi insecta prin presiune mecanică, deoarece fluidul toxic din interiorul ei va fi împins în corpul gazdă. După ce căpuşa a fost eliminată, zona trebuie curăţată cu apă caldă şi săpun sau cu un antiseptic de uz general.
«Căpuşele pot transmite infecţii grave» Prof. dr. Emanoil Ceauşu, medic infecţionist
"Cea mai periculoasă boală care poate fi transmisă de căpuşe este maladia Lyme, care provoacă severe tulburări cardiace sau neurologice. Simptomele apar la câteva zile de la muşcătură şi sunt asemănătoare cu cele ale gripei. Acestea se pot complica, însă, şi se ajunge la paralizia feţei sau la probleme cardiace foarte grave. În stadiu avansat, apar tulburări neurologice severe. Dacă e descoperită la timp, boala poate fi tratată cu antibiotice".