Aşa se face berea nefiltrată

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

O halbă de bere, rece ca gheaţa şi cu un gust special. Nu este vorba de aceaşi băutură care curge din belşug la terasele bucureştene, ci de un soi de bere nefiltrată, produsă, în premieră în România, în halele restaurantului Berestroika, din Capitală. Reporterii Click! au văzut, pas cu pas, care sunt etapele procesului de obţinere a acestei beri.

La primele ore ale dimineţii, uriaşa terasă a restaurantului Berestroika, din zona Piaţa Unirii, este pustie.

„În două ore, se va umple de clienţi care abia aşteaptă să guste din berea fabricată de noi", îmi mărturiseşte, mândru, Florin Stoian (28 ani), patronul ineditei fabrici din buricul Capitalei. A deschis porţile terasei în decembrie 2009, iar acum cu greu face faţă comenzilor.

Prima operaţie constă în măcinarea malţului, şi durează 20 de minute

simeon stalpnicul png

„Seara nu ai unde să arunci un ac. Vin din toate colţurile Bucureştiului pentru berea mea, care are un gust şi o aromă total diferite de berea filtrată pe care o găsim în comerţ. Până şi culoarea diferă", ne spune şi ne arată lichidul înspumat, de un galben uleios din halbă.

Ne îndrumă spe câteva recipiente, aflate chiar în spatele tejghelei.

Drojdia se adaugă în timpul procesului de prefermentare

simeon stalpnicul png

„De aici începe totul. Prima operaţie presupune măcinarea malţului, timp de 20 de minute. Urmează, coacerea în vederea obţinerii mustului de bere. Durează 8-9 ore", continuă să ne explice.

Ne arată, mai apoi, două cazane de capacitate 1.000 litri fiecare, despre care spune că „sunt tancurile în care are loc procesul de prefermentare. 48 de ore stă aici mustul de bere. Tot acum, se adaugă şi drojdia".

După ultima etapă, fermentaţia primară, berea e gata să ajungă pe masa clientului

„Fermentaţie primară, următoarea operaţie din procesul tehnologic, are loc în tancuri (opt la număr), cu capacitate fiecare de câte 1.000 de litri, timp de 25-30 de zile. În aceste recipiente, berea stă la o temperatură constantă. Se pleacă de la 22 grade, şi, treptat, se scade câte un grad pe zi. După 8 zile, în momentul în care temperatura a ajuns la 15 grade, se trece brusc la 5 grade. Practic procesul de fermentaţie este blocat, iar berea ajunge în halbe, pe mesele clienţilor", ne mai explică patronul restaurantului Berestroika.

«Instalaţia a costat  300.000 de euro»

Florin Stoian (foto) se fereşte să ne spună care sunt exact cantintăţile de hamei, malţ, drojdie şi apă pe care le foloseşte în fabricarea berii.

simeon stalpnicul png

„E secret profesional. L-am furat din ţările germanice, împânzite multe din ele de astfel de micro-fabrici de bere", ne mărturiseşte, apoi reia firul demonstraţiei, nu înainte de a ne dezvălui totuşi cât l-a costat instalaţia achiziţionată din Austria: 300.000 de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
furtuna Italia tren  jpeg
parfum_shutterstock 1498408832 jpg
zone depromenada in cucuresti calea victoriei jpeg
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
NATO Joint Warfare Centre jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
supermarket 5202138 1280 jpg
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net