Atenţie cum cumperi carnea de porc!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

În această perioadă, din cauza creşterii consumului de carne de porc, există un mare risc de toxiinfecţii alimentare şi îmbolnăviri cu trichineloză. Atenţie aşadar la cum cumpărăm carnea, din ce locuri şi cum o păstrăm cât mai proaspătă. Iată câteva sfaturi utile pe care le transmit Ministerul Sănătăţii, specialiştii în nutriţie şi cei epidemiologi.

Mergi la magazine specializate

Specialiştii epidemiologi din cadrul Ministerului Sănătăţii, citaţi de Agerpres, ne recomandă să consumăm carne de porc examinată trichineloscopic şi să evităm achiziţionarea acesteia din alte locuri decât magazinele specializate.

Deci, nu cumpăra carne de porc de la vânzătorii neautorizaţi! Caută în măcelării, la raioanele de carne din supermarket sau hypermarket. Aceste magazine sunt avizate sanitar-veterinar.

Verifică termenul de valabilitate

Este foarte important când cumpărăm carne să verificăm termenul de valabilitate a acesteia.

Citeşte întotdeauna eticheta lipită pe spatele produsului şi verifică dacă acesta se încadrează în termenul de valabilitate.

Nu cumpăra carne dacă nu este etichetată corespunzător. În nici un caz nu consuma carne dacă ţi se pare că are un miros puternic, neplăcut.

Cum recunoşti carnea proaspătă

*Carnea proaspătă nu trebuie să aibă o textură lipicioasă sau să se lipească de degete. Aici este vorba atât despre carnea macră cât şi despre cârnaţi, tobă, lebăr.

*Carnea de porc trebuie să fie tare, trandafirie, cu fibrele dense. Grăsimea are culoare albă sau roz, este moale, iar la frecare lasă o senzaţie de unsuros.

*Carnea purceilor tineri ester roz albicioasă şi are consistenţă moale, iar carnea animalelor bătrâne este de culoare roşu închis şi are consistenţă tare.

*Carnea de porc moale, palidă, suculentă nu este de calitate. 

*Nu cumpăra preparate din carne cu membrane crăpate, cu goluri în compoziţie, cu acumulări de grăsime şi apă sub membrană.

Depozitează produsele la rece

În primul rând, când mergi la cumpărături, este indicat să cumperi produsele din carne la sfârşit, pentru ca acestea să stea cât mai puţin timp la temperaturi mai ridicate decât cele din combina frigorifică.

Când ai ajuns acasă, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să depozitezi carnea fie în frigider, dacă o consumi repede, fie în congelator dacă o vei prepara a doua zi.

În frigider, carnea trebuie să stea în zona cea mai rece, adică foarte departe de uşă. Dacă este preparată repede, o poţi păstra în ambalajul ei original.

De asemenea, carnea de porc nu trebuie păstrată în pungi de hârtie sau plastic, ci în tăviţe de poliester acoperite cu celofan.

Prepară singur carnea tocată

Şi carnea tocată poate fi infestată cu Trichinella. Atenţie mare atunci când te hotărăşti să cumperi.

simeon stalpnicul png

Achiziţionează din magazinele de specialitate sau, cel mai sigur, prepar-o singur acasă.

Cumpără carne macră, care se încadrează în termenul de valabilitate, care este avizată sanitar-veterinar şi dă-o prin maşina ta de tocat.

«Carnea de porc trebuie fiartă în oală sub presiune»

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi,directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti

simeon stalpnicul png

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, ne-a spus cum trebuie să preparăm carnea de porc pentru a nu ne îmbolnăvi de trichineloză.

„În primul rând, nu trebuie să cumpărăm carne care nu este examinată trichineloscopic. În al doilea rând, carnea de porc trebuie foarte bine fiartă şi este recomandat să se folosească pentru fierbere o oală sub presiune. De asemenea, este indicat să se evite consumul de carne de porc la grătar sau în sânge. Carnea trebuie foarte bine preparată termic, fie că e fiartă, fie că este prăjită. Pentru cine creşte porci: atenţie la cum sunt îngrijite animalele. Acestea nu trebuie să vină în contact cu rozătoarele sau să fie lăsate să vagabondeze."

Îmbolnăviri cu trichineloză în Bihor

În judeţul Bihor, 138 de persoane s-au îmbolnăvit de trichineloză după ce au cumpărat carne infestată din locuri neautorizate.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a început deja o anchetă epidemiologică în acest caz.

Ce este Trichineloza

Trichineloza este o boală determinată de Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Semnele clinice de boală sunt:

simeon stalpnicul png

* tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată;* febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită;*dureri musculare şi adinamie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net