Au tăiat 7 vaci să facă un kebab de 1.198 kile
Zece bucătari, două săptămâni de muncă, o macara, şapte vaci şi un ditamai cuptorul de şaorma. Cam de atât a fost nevoie pentru un nou record mondial.
Kebabul de 1.198 de kilograme este înalt de doi metri jumătate şi gros cât două picioare de elefant.
Pentru ca imensa încărcătură să se poată roti şi rumeni în faţa cuptorului vertical, zece bucătari turci din Ankara au cerut ajutorul unei combine agricole şi unei macarale.
Au început să perpelească hălcile de carne luni şi mâncarea nu a fost gata decât miercuri. Însă a meritat. Experţii Guinness au consfinţit recordul.
Performanţa precedentă a fost stabilită în urmă cu câţiva ani în Dubai şi nu cântărea decât 468 de kilograme.
Conform organizatorilor, au fost preparate peste două milioane de porţii a câte 100 de grame fiecare.
Salatele, cartofii prăjiţi şi condimentele picante care au fost servite împreună cu imensul kebab au fost furnizate de către autorităţile locale.
Vacile sacrificate cântăreau 270 de kilograme fiecare, însă numai carnea, fără oase, a fost de 175 de kilograme.
Vaca 1 – 270 kg
Vaca 2 – 270 kg
Vaca 3 – 270 kg
Vaca 4 – 270 kg
Vaca 5 – 270 kg
Vaca 6 – 270 kg
Vaca 7 – 270 kg
200 de pui, pentru şaorma de 20 kg
În ţara noastră nu atât kebabul are priză la public, cât şi şaorma, care e preparată din pui.
Conform bucătarului Adrian de la Mr.Chicken, pentru o şaorma de 20 de kilograme e nevoie de carnea a 200 de pui.
O şaorma de 250-300 de grame are o cotaţie calorică de 485 de kilocalorii.
Şaorma, cea mai populară în România