Aurore boreale inedite, produse de o furtună solară puternică
Pâmântul este lovit, începând de marți, de o puternică furtună solară, care a generat apariția unor superbe aurore boreale, observate până în nordul Californiei și în Carolina de Nord, din Statele Unite ale Americii. De obicei, aceste fenomene pot fi observate în regiunile din apropierea celor doi poli.
NASA a anunţat că o ejecţie de masă coronală a lovit Pământul pe 17 martie. La început, impactul a dus la formarea unei furtuni geomagnetice moderate. Aceasta s-a intensificat şi a ajuns să fie cea mai puternică astfel de furtună din actualul ciclu solar, care a început în 2008, potrivit descopera.ro.
Furtuna geomagnetică este suficient de puternică încât să perturbeze sistemul de alimentare cu energie, GPS-ul şi sistemele de securitate. În afara atmosferei terestre, aceste fenomene pot avea un impact asupra navetelor spaţiale şi pot, de asemenea, să creeze probleme de orientare pentru sateliţi.
Furtuna a dus şi la apariţia aurorelor boreale care au putut fi observate până în nordul Californiei şi în Carolina de Nord. În Alaska, fenomenul a fost de-a dreptul impresionant.
”Aurorele au fost incredibile”, spune fotografa Marketa Murray.
Furtunile solare sunt create de ejecţiile de masă coronală care provine de la Soare. Aceasta conţine miliarde de tone de particule solare care sunt aruncate de pe suprafaţa Soarelui în spaţiu. Când intră în contact cu Pământul, atmosfera este energizată, ceea ce duce la apariţia aurorelor.