Azi e ziua internațională a cuvântului „Mulțumesc!”. În limba română s-a format dintr-o urare
Este ziua în care pe tot globul se sărbătorește cuvântul „mulțumesc!” Începând cu anul 1984, pe plan mondial s-a decis sărbătorirea Zilei Internaționale a Cuvântului „Mulțumesc”. Această zi este sărbătorită pe data de 11 ianuarie și este motiv de bucurie pe tot globul. Este ziua în care poți să le arăți celor din jur cât de mult îi prețuiești și îi respecți. Nu cu mult timp în urmă, cuvântului „Mulțumesc!” îi era dedicată o săptămână întreagă între 11 și 18 ianuarie.
„Mulțumesc!” transmite emoții pozitive
Mulțumind cuiva pentru ceva, nu faci altceva decât să transmiți emoții pozitive, emoții sincere, spu psihologii. Tot ei susțin că oamenii care mulțumesc des sunt și printre cele mai fericite persoane, iar organismul uman la auzul acestui cuvânt emană hormonul fericirii.
Instituită în anul 1994, Ziua Internațională a Cuvântului „Mulțumesc” era marcată, timp de o săptămână, între 11 și 18 ianuarie. În multe ghiduri pentru turişti se menţionează că acest cuvânt, chiar dacă este rostit cu accent în funcţie de limba vorbită, contribuie la o odihnă mai agreabilă şi mai liniştită.
Efectul magic al acestui cuvânt este ca o doctorie pentru suflet, el ne tratează de „nemulţumirea cronică” şi ne redă confortul emoţional. În plus, ţine să consolideze relaţiile interumane. Se spune că mulţumesc înseamnă „să-ţi dai seama că celălalt există cu adevărat”.
Cum s-a format în limba română cuvântul „mulțumesc”
Cuvântul „mulțumesc” în limba română a provenit dintr-o hipercorectitudine fonetică. Se spune că la baza sa a stat urarea „La mulți ani!”. Această urare atât de cunoscută a devenit în timp prescurtată în „mulțan”, mai ales în zona Ardealului. „Mulțan” a devenit „a mulțăni”, care în timp a evoluat în „a mulțămi”.
Au propus această etimologie în dicţionarele lor Lazăr Şăineanu şi August Scriban, acum aproape un secol, dar nu sunt singurii.
Mai există o variantă a formării cuvântului „mulțumesc!” Se spune că acesta ar fi fost format la origine din cuvintele „mult” și „a uni”, fapt ce a creat structura „mult-unesc”. Ambele povești, probabil, ascund sâmburele lor de adevăr, dar este de netăgăduit faptul că „mulțumesc”, în forma sa actuală, transmite sentimente puternice de recunoștință și de unitate.