Cel mai simplu lucru pe care poți să-l faci pentru a-ți schimba viața 100% în bine

Nu obişnuieşti să mulţumeşti celor din jur atunci când te ajută sau când îi simţi aproape? Nimic mai greşit! Exprimarea recunoştinţei aduce numai beneficii organismului, iar tu te vei simţi mai împăcat cu ce ţi-a hărăzit destinul. 

image

Recunoștința îți aduce fericire!

Atunci când îţi exprimi aprecierea pentru ceea ce ai şi pentru oamenii care te înconjoară, sănătatea ta are numai de câştigat. Aprecierile te fac să te simţi bine. De fapt, când îţi exprimi recunoştinţa sau când alte persoane te apreciază, în creier are loc o reacţie chimică: se eliberează oxitocina.

Numită „hormonul dragostei“, această substanţă e importantă pentru apropierea dintre oameni. Când oxitocina e eliberată, „ne dă acel sentiment de căldură“, spune psihologul Jolanta Burke. Specialistul explică în ce moduri recunoştinţa e benefică pentru relaţiile noastre şi pentru propria sănătate, pe termen lung, conform thehealthy.com.

Creează intimitate.  Specialiştii spun că, dacă vrei să te simţi mai aproapiat de cineva, trebuie să-i mulţumeşti. Indiferent de-s--pre cine e vorba, că e coleg, vecin sau chiar un străin, a spune cuiva că îl apreciezi creează conexiuni şi intimitate.

Te simţi mai bine. Experimentele au arătat că oamenii care şi-au făcut timp să fie recunoscători au satisfacţii mai mari în viaţă. Şi simplul fapt că scrii un bilet de mulţumire sau conştientizezi că se întâmplă lucruri bune te face să te simţi mai bine. 

Poate schimba situaţiile. „Atunci când te cerţi cu partenerul tău, te concentrezi pe ceea ce nu funcţionează în relaţie. Dar poţi aborda lucrurile diferit: te gândeşti ce e bun la partenerul tău şi pentru ce eşti recunoscător. Cearta se va transforma în împăcare”, spune psihologul Jolanta Burke. 

Luptă împotriva singurătăţii. Atunci când ne exprimăm recunoştinţa, corpul secretă oxitocină, care este asociată cu consolidarea relaţiilor între oameni, arată studiile. La polul opus, lipsa de recunoştinţă îi poate face pe cei din jur să creadă că nu îi vrei în viaţa ta şi, astfel, legăturile se rup, iar oamenii devin singuratici. 

Reduce anxietatea. Un studiu din 2014 făcut pe mai multe persoane care aşteptau să înceapă un tratament a arătat că unele au avut un nivel redus al anxietăţii după ce au scris mesaje de mulţumire. Celelalte au urmat un tratament placebo şi au fost la fe de stresate ca înaintea cercetării. 

Îmbunătăţeşte somnul. Un studiu din 2009 a comparat femei care aveau puţine momente în care îşi manifestau recunoştinţa cu femei pentru care recunoştinţa era o trăsătură importantă a personalităţii. Cercetătorii au descoperit că femeile care erau recunoscătoare dormeau mai bine şi nu erau chinuite noapte de gânduri negative. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net