Bradul cu miros de portocală, 1,5 milioane
Peste câteva zile, începe febra Sărbătorilor de iarnă. Şi cum de pe lista cumpărăturilor nu poate lipsi bradul, Click! vă arată care e oferta din acest an în ceea ce priveşte pomul de Crăciun. O „piesă" exotică şi inedită este, cu siguranţă, bradul cu miros de portocală.
Bani să fie, pentru că avem de unde alege! Brad românesc, caucazian, american, pin sau molid. Îi găsiţi pe toţi la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice, din oraşul ilfovean Voluntari.
„Oricine poate să vină la noi să cumpere brazi. Merge în pepinieră, alege bradul, iar noi îl scoatem din pământ, iar dacă clientul doreşte îl aşezăm şi într-un ghivechi din nuiele, ecologic, pentru a-l putea planta, după Crăciun, cu tot cu acesta. Indiferent de tip sau de înălţime, bradul şi coşul costă 1,5 milioane de lei", ne-a declarat şeful pepinierei, ing. Marian Oneaţă.
Cine doreşte, însă, ceva deosebit pentru Crăciun poate să cumpere un brad american, care se numeşte „Duglas" şi care miroase a portocală.
„Pungile de răşină conţinute de acele bradului emană miros de portocală, mai ales dacă sunt strivite între degete. Deşi e mai deosebit, şi acest tip de brad costă tot 1,5 milioane de lei", ne-a explicat ing. Oneaţă.
Iată ce preţuri vor avea pomii de Crăciun
În acest an, Romsilva a anunţat că va tăia, special pentru Crăciun, 119.000 de brazi. Preţurile acestora vor fi stabilite în funcţie de tip şi de înălţime, după cum urmează: pinii şi molizii vor costa între 20 şi 25 de lei, brazii vor avea preţuri între 20 şi 40 de lei, cei de import vor costa între 65 şi 70 de lei, cei de peste 3 metri, 300 de lei, iar brazii argintii, între 60 şi 170 de lei.
Click! spune
Dacă doriţi să cumpăraţi un brad în ghiveci, pe care apoi să-l plantaţi, trebuie să urmaţi câteva sfaturi:
Nu-l ţineţi lângă calorifer sau aparatul de aer condiţionat
Udaţi-l la două zile
Dacă l-aţi ţinut în casă de sărbători, nu-l scoateţi afară decât în marti
Dacă doriţi să-l plantaţi, trebuie să aşteptaţi să se dezgheţe pământul, apoi plantaţi-l într-un loc umbros
Dacă vreţi să-l păstraţi în ghiveci pentru anul viitor, aşezaţi-l la umbră, în timpul verii, şi udaţi-l din două în două zile
Dacă ţineţi bradul în curte, puteţi să-l plantaţi, imediat după ce îl despodobiţi, dacă pământul nu e îngheţat