Calendar ortodox 2023, 25 decembrie. Sărbătoarea zilei. Nașterea Domnului - Crăciunul

Nașterea Domnului este prăznuită la data de 25 decembrie în Calendarul ortodox. Nașterea Domnului este sărbătoarea zilei, cinstită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 25 decembrie. Postul se încheie după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie!

Nașterea Domnului. Icoană de Mihai Coman
Nașterea Domnului. Icoană de Mihai Coman

Calendar ortodox 2023, 25 decembrie. Nașterea Domnului - Crăciunul

În vremea când Preacurata Fecioară Maria era logodită cu Iosif, bărbat cinstit, drept și aflat la vârsta maturității, a primit în grijă fecioria Mariei și purtarea ei de grijă. El a fost martor și păzitor al vieții fără de prihană al fecioarei sfințite de Dumnezeu pentru ca să fie taină pentru diavol împlinirea cuvintelor prorocului Isaia, cum că fecioara va naște pe fiul lui Dumnezeu.

Multe sunt profețiile Vechiului Testament care se împlinesc în minunata întrupare și de aceea creștinismul de la început, sfinții apostoli nici nu aveau nevoie de Evanghelie ca să se arate credința, întrucât își bazau predicile pe aceste profeții, profeții familiare oricărui iudeu.  După ce l-a născut pe Iisus chiar și dumnezeiasca fecioară s-a închinat până la pământ în fața celui pe care l-a purtat în pântece. Îngerii înconjurau ieslea, boul și asinul era martori la minune dar și slujeau pe Dumnezeiescul prunc încălzindu-l cu căldura trupurilor lor.  Minuni multe s-au petrecut în acea noapte și semn s-a arătat în toată lumea. La Roma a izvorât mir și s-a vărsat în Tibru iar cel mai mare templu păgân considerat veșnic s-a prăbușit. În Spania a fost văzut un nor mai luminos ca soarele iar în Iudeea au înmugurit viile cu toate că era iarnă, și mulți oameni au văzut îngeri și au auzit cântare îngerească în acea noapte.  

Nașterea Domnului este o sărbătoare “mai nouă” în creștinism comparativ cu Paștele și Rusaliile. În creștinismul de început în general se punea accent pe moartea și învierea lui Dumnezeu, la fel se păstrau în amintire pomenirea sfinților după data la care adormeau întru Hristos sau erau martirizați în numele pentru credința lor. Prima menționare a praznicului vine din secolul al 3-lea, de la Nichifor Calist care pomenește incendierea unei biserici din Nicomidia, cu tot cu enoriașii adunați la sărbătoare, în timpul prigoanei dezlănțuite de împărații Dioclețian și Maximian.

La începuturile creștinismului marile sărbători erau prilej de botez în masă al catehumenilor dar și zi de odihnă pentru toată lumea. Chiar și sclavii se odihneau fiind scutiți de corvezile zilnice. 

Tropar la Praznicul Nașterii Domnului (Crăciunul)

Glasul al 6-lea 

Răsărit-ai, Hristoase, ca un Soare Înțelegător al dreptății; și Steaua Te-a arătat încăput în peșteră, pe Tine, Cel Neîncăput. Pe magi i-ai îndreptat spre închinarea Ta, cu care împreună Te slăvim, Dătătorule de viață, Slavă ție!

Condac la Praznicul Nașterii Domnului (Crăciunul)

Glasul al 3-lea 

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Fecioara astăzi, pe Cel mai presus de ființă naște și pământul peștera Celui Neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc și magii cu Steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut Prunc Tânăr, Dumnezeu, Cel mai înainte de veci.

Calendar ortodox 2023, 25 decembrie. Rugăciune pentru copiii orfani

Doamne Iisuse Hristoase, Cel ce ne-ai învățat să ne rugăm unii pentru alții, ascultă puțina noastră rugăciune pentru copiii care sunt lipsiți de dragostea părinților lor. Tu, Care ești Fiul Preaiubit al Părintelui Ceresc, ajută-i pe copiii orfani să simtă dragostea Sa sfântă. Tu, Cel ce ai zis: „Fericiți cei ce plâng, că aceia se vor mângâia”, ajută-i pe copiii orfani să dobândească mângâierea pe care ai făgăduit-o. Dimpreună cu ei, ajută-i și pe cei care au fost părăsiți de părinții lor și care cresc în foame, frig, mizerie și durere. și dacă vreunii din ei nu au fost luminați de Sfântul Botez, mai înainte de orice Te rugăm să rânduiești nașterea lor în Sfânta Ta Biserică. Doamne, să nu-i lași fără ajutorul Tău! După cuvântul Sfântului Apostol Pavel, care a zis: „Bucurați-vă cu cei ce se bucură, plângeți cu cei ce plâng”, ar trebui ca inimile noastre să se întristeze pentru suferințele copiilor greu încercați de viață.

Cum ne-am putea numi creștini, dacă ne-am îmbuiba de toate bunătățile, în timp ce alții rabdă foame și frig? Sau cum am putea să cerem ajutorul Tău, de nu-i vom ajuta la rândul nostru pe cei ce au nevoie de ajutor? Luminează-ne pe noi, Doamne, să-i ajutăm cu ce ne stă în putință, ca să îndulcim măcar puțin amara lor viață. Binecuvântează-i, Doamne, pe acești copii necăjiți, și pe cei care îi ajută pe ei întărește-i și le răsplătește lor după mare mila Ta, ca un bun și iubitor de oameni. Amin.

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net