California, în aşteptarea mega-cutremurului: milioane de posibile victime - VIDEO
Un studiu lansat de curând avertizează despre iminenţa unui cutremur devastator ce ar putea avea loc pe coasta de vest a Americii de Nord, în zona faliei San Andreas; principalul stat afectat fiind California.
Dacă până acum se ştia că în zona faliei San Andreas marile cutremure au loc la un interval de timp de 250 până la 400 de ani, cercetătorii au relevat că aceste calcule sunt eronate, fiind vorba despre o perioadă de 45 până la 144 de ani. Ultimul mare cutremur din zonă (7,8 grade pe Richter) a avut loc în 1857.
ÎNREGISTRARE ŞOCANTĂ Cutremurul din Haiti pe camerele video din Palatul Prezidenţial - VIDEO
Cel mai mare cutremur din ultimii 50 de ani din vestul Australiei: 5, 2 grade Richter
China, zguduită de cutremur: 300 de morţi, 8.000 de răniţi
Haiti: 200.000 de morţi ca urmare a cutremurului
"Datele pe care le vom publica în raportul de pe 1 septembrie evidenţiază o activitate seismică mult mai intensă decât se ştia până acum. În ultimii 700 de ani, cutermurele din zona faliei San Andreas s-au produs la intervale cuprinse între 45 şi 144 de ani, iar acest fapt este dovedit de datele culese din teren în ultimii ani.
Mai devreme sau mai târziu va avea loc un mega-cutremur", explică Lisa Grant Ludwig expert în materie de cutermure al Universităţii California - Irvine.
Aşa arăta oraşul San Francisco după cutremurul din 1906, ce a avut loc la 18 aprilie, ora 5.15 dimineaţă. Cercetătorii cred că un nou seism de mare amploare ar putea avea loc în curând
Oamenii de ştiinţă au caracterizat falia San Andreas ca fiind un "gigant adormit", având o lungime de peste 1.300 de kilometri şi potenţialul de a produce un cutremur de până la 8.1 grade pe scara Richter, cu efecte devastatoare asupra zonei.
Statul american California găzduieşte 37 de milioane de locuitori, majoritatea fiind concentraţi în oraşele mari - Los Angeles, San Diego, Anaheim, San Francisco.
În simuarea de mai jos se poate observa modul în care s-ar putea propaga unda de şoc de-a lungul faliei San Andreas