Cancerul Ameliei i-a uluit pe medici
Niciun părinte nu poate sta neputincios să-şi vadă copilul cum se chinuie. Deşi uneori le e greu să facă rost de bani, părinţii luptă ca să-i găsească. Groaznic e când medicii din ţară nu-i pot ajuta.
Micuţa Amelia Popa, din satul Gepiu, judeţul Bihor, are un an şi jumătate şi de câteva luni e chinuită de un tip de cancer extrem de rar şi agresiv.
Părinţii ei sunt disperaţi. Pentru a avea şanse la viaţă fetiţa trebuie să urmeze brahiterapie, o formă de radioterapie care nu se face în România la copii.
Ea se practică doar în cazul cancerelor de prostată. Deşi eficientă, în ţară se face mai puţin deoarece costul brahiterapiei e destul de ridicat şi, spre deosebire de alte ţări, nu este rambursată de Casa de Asigurări de Sănătate.
Primele semene ale bolii au apărut într-o dimineaţă de duminică, la 9 luni de viaţă ale Ameliei.
Lavinia, mama sa, a văzut ceva în neregulă, o formaţiune nelalocul ei, care ieşea din vagin atunci când fetiţa stătea pe oliţă.
S-a speriat şi a alergat la medic. Pediatru însă le-a spus că nu e nimic grav, iar pentru liniştea lor i-a trimis la chirug, la Timişoara.
Acolo părinţii au fost din nou liniştiţi, fiindcă doctorul le-a spus că este o criză hormonală a nou-născutului.
Au trecut două luni în care viaţa familia Popa s-a desfăşurat normal. Amelia şi sora sa mai mare, Alexia au fost în concediu şi nimic nu părea să le ameninţe liniştea.
Din nefericire, acele formaţiuni au reapărut, iar Lavinia a mers din nou cu Amelia la analize, la Oradea şi Cluj.
De data aceasta, un chirurg de la Cluj le-a spus părinţilor că are un polip vaginal şi că va trebui cauterizat, dar să nu se grăbească pentru că fata e prea mică.
Aşa au mai trecut alte două luni de linişte, o linişte aparentă şi poate ultima pe care urma să o simtă bieţii părinţi.
„Ne-am speriat tare pentru că febra nu-i ceda de două săptămâni şi am ajuns cu ea la Spitalul Judeţean de Copii din Oradea.
Abia atunci i s-a făcut un examen tomograf ! Ni s-a spus că trebuie operată, fiindcă are o tumoră care se întinde până la stomac.
Nu a fost aşa, şi după intervenţia chirugicală, tot nu au scos tumora.
Am trimis disperaţi probe în Ungaria, de unde ni s-a confirmat suspiciunea de rabdomiosarcom embrionar subtipul botrioid stadiul III, localizat în zona vagin uter.
De atunci, am ajuns la Spitalul „Luis Ţurcanu" unde a făcut chimioterapie", ne-a spus mama.
Incompetenţa unor medicii a făcut ca boala Amelie să fie diagnosticată după şase luni de la debut.
Poate că, dacă ar exista aparatură specială în spitalele judeţene şi mai multă implicare, copiii din România ar avea şansa unui diagnostic corect, într-un timp optim.
Fetiţa, înainte de a începe curele de chimioterapie
Şansa Ameliei, tratarea la o clinică din Franţa
Unica şansa la viaţă a Ameliei este brahiterapia. La sfatul medicilor oncologi de la Timişoara, părinţii au început să caute clinici care să practice această procedură la copiii foarte mici.
„Am primit răspuns de acceptare numai din Franţa, de la Gustave Roussy. Nu avem încă o programare şi nu ştim costurile. Este vital însă ca în martie să înceapă această procedură", ne-a spus Lavinia.
Dacă doriţi să o ajutaţi puteţi depune bani pe numele ei, în contul Fundaţiei Adevărul, deschis la BCR, sucursala Tunari: RO09RNCB0286001133100003 - în lei.
Fundatia Adevarul are urmatoarele conturi la BCR Sucursala Pipera:
Cont lei: RO09RNCB0286001133100003Cont euro: RO36RNCB0286001133100002Cod swift - RNCB ROBU (pentru cei care fac depuneri din străinătate, in euro)CUI RO15162540