«Casa Poporului» consumă cât un cartier de blocuri

Ultima actualizare:

    Palatul Parlamentului
Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului este a doua clădire administrativă din lume, după Pentagon. Costurile de întreţinere ale "Casei Poporului" sunt şi ele pe măsură.

"Este o clădire care are un consum de energie comparabil cu cel al oraşului Ploieşti", este una din informaţiile care le afli dacă faci un tur turistic al Palatului Parlamentului.

Cu o suprafaţă desfăşurată de 330.000 mp, Palatul Parlamentului costurile de întreţinere ale clădiri s-au ridicat în anul 2008 la peste 20 milioane de lei, echivalentul a aproape 4,9 milioane de euro.

Această factură ar acoperi consumul a 78 de blocuri medii din Bucureşti. „Noi plătim cam 260.000 de lei pe an pentru electricitate, căldură, apă caldă şi rece. Este un bloc de opt etaje cu 174 de apartamente şi 270 de locuitori. În cartierul Dorobanţi sunt în jur de 75 de astfel de blocuri", ne-a spus Mircea Caraman (40 de ani), preşedintele asociaţiei de proprietari de la un bloc din cartier.

Factura de întreţinere a Palatului Parlamentului arată că cei mai mulţi bani se duc pe energia termică. În 2008, factura pentru prepararea apei calde şi pentru încălzire a fost de 925.600 de lei în medie pe lună, adică peste 11 milioane de lei anual.

"Noi plătim cam 25.200 de lei pentru apă caldă pe an şi cam 50.000 de lei pentru încălzire, adică puţin peste 75.000 pe an", ne-a explicat Caraman. Un calcul ne arată că apa caldă şi încălzirea din Palatul Parlamentului depăşesc de două ori costurile aceluiaşi cartier.

Şi curăţenia e scumpă!

Cât priveşte materialele de curăţenie, costurile pentru acestea s-au ridicat în primele opt luni ale anului 2009 la 14.875 de lei, în timp ce la un bloc din Dorobanţi au fost de 400 de lei.

Practic ar fi curăţate 40 de blocuri cu materialele folosite în Palatul Parlamentului. Cât priveşte neoanele, în "Casa Poporului" au fost schimbate peste 1.400, iar într-un bloc mediu în jur de 20.

Palatul Parlamentului

Electricitate..............7,5 milioane lei/ziApă rece...................1,75 milioane lei/ziApă caldă și încălzire.....11 milioane lei/zi

Cartierul Dorobanţi

Electricitate...............11 milioane lei/ziApă rece....................2,2 milioane lei/ziApă caldă și încălzire......5,7 milioane lei/zi

«Aleşii stau într-o casă cam scumpă»

Ionel Marin, 66 de ani. „Eu plătesc două milioane întreţinere la mine acasă. La ce salarii au aleşii noştri ar trebui să plătească singuri întreţinerea, nu să ia din taxele noastre".

Eugenia Moncoş, 54 de ani. „La luxul în care trăiesc parlamentarii, cred că şi-ar permite să mai taie din costuri în aceste vremuri. Ne-am cam săturat, dar nici nu avem ce le face că ei fac legile cum vor".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net