Cel mai curajos proiect solar de pe planetă
Proiectul numit "Desertec" va acoperi 15% din nevoile energetice ale Europei şi o mare parte din cele ale ţărilor africane partenere. În loc de cărbune, Europa se va alimenta cu energie electrică solară.
Curentul electric va fi trimis printr-o reţea de cabluri care se construiesc în acest moment sub Marea Mediterană. Maroc va găzdui proiectul-pilot. Primii megawatti ar trebuie să ajungă în Europa în 2015.
"Nu folosim ce ne dă deşertul. Soarele bate nemilos toată ziua şi încălzeşte pământul. Noaptea căldura este radiată înapoi în atmosferă. Cu alte cuvinte, este irosită total. Trebuie să oprim această risipă şi să exploatăm marile reserve de energie pe care ni le dă soarele", a spus fizicianul Gerhard Knies.
Costurile estimate sunt de peste 430 de miliarde de euro dar odată ce au fost realizate centralele solare, ele vor fi mai mici decât în cazul cărbunelui. Comparativ cu costurile existente în Europa, Germania a dat 40 de miliarde de euro pentru dezvoltarea energiei solare şi eoliene.
Beneficiile proiectului:
1. Dezvoltarea economică a ţărilor-gazdă prin crearea de locuri de muncă. Construcţia unui singur panou solar de 250 de Megawatti are nevoie de o mie de muncitori şi ingineri pe o perioadă de doi ani.
2. Eliberarea Europei de sub dependenţa energetică a Rusiei
3. Uniunea Europeană s-a angajat să taie emisiile de gaze de seră cu 80% până în 2050.
Criticile aduse:
1. Cablurile submarine sunt vulnerabile la dezastre naturale sau terorism
2. Potenţialul pentru divergenţe politice. Proiectul va avea nevoie de colaborarea politică şi economică a Algeriei şi Marocului, care acum îşi dispută graniţele.
Cum se va face energie din razele solare?
Un turn solar (foto 1) înalt de 115 metri va fi înconjurat de peste 600 de reflectoare (colţul dreapta jos). Razele captate sunt îndreptate către un receptor solar aflat în vârful turnului (foto 2). Acolo, căldura este transformată în aburi, care la rândul lor sunt depozitaţi (foto 3) şi folosiţi să pornească turbine generatoare de energie electrică. Un singur astfel de turn va da energie pentru 6.000 de familii europene.