Cel mai mare laser din lume se va construi lângă Bucureşti

Ultima actualizare:

Impresionanta „maşinărie" va ocupa o suprafaţă de 2 hectare şi va putea rezolva cancerul fără „chin".

Proiectul va fi gata în 2015. România va demara în această toamnă un proiect extrem de ambiţios: cel mai mare laser din lume. Acesta va avea o putere de 10.000 de ori mai mare decât tot ce produce Terra în acest moment din punct de vedere energetic.

Cele mai spectaculoase aplicaţii sunt cele medicale: laserul va fi setat să „bombardeze" doar tumora, nu tot corpul, cum se întâmplă acum la chimioterapie.

„Proiectul va fi realizat în colaborare cu Ungaria şi Cehia, dar cea mai importantă parte a proiectului va fi în responsabilitatea noastră. Din cei 720 de milioane de euro alocaţi de Uniunea Europeană, 280 vor reveni României", ne-a spus fizicianul Marius Enăchescu, Ministru Sub-Secretar de Stat la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.

„Ideea acestui laser este a unui francez. Ştiam exact ce se vrea, aşa că noi românii am reuşit să propunem în vară cel mai bun şi mai ambiţios proiect", ne-a mai spus fizicianul.

„ELI", aşa cum se numeşte proiectul, va pune la lucru între 300 şi 500 de cercetători. Aplicaţiile acestui laser vor fi spectaculoase.

„Va trata cancerul, el putând fi setat unde să opereze. Dacă acum prin chimioterapie este bombardat tot corpul şi toată zona de corp din jurul tumorii, cu acest laser vom putea stabili să fie atacată doar partea bolnavă. Ba mai mult, va putea accelera particule pe o distanţă foarte scurtă. Dacă la cel mai performant laser medical existent acum accelerarea se face pe 64 de metri, la acesta se va face pe 3,3 de centimetri", ne-a povestit Marius Enăchescu. Practic, în aceste condiţii, bolnavii de cancer s-ar putea trata chiar la orice cabinet de medicină de familie.

Centrul de cercetare va fi la Măgurele

Cel mai mare laser din lumea va fi construit pe platforma de la Măgurele pe o suprafaţă de două hectare.

„Vor fi mai multe clădiri unde vor lucra cercetătorii. Nu vă imaginaţi ca acest laser va fi ceva imens ca dimensiuni. Totul stă în ştiinţă, nuîn mărime", ne-a spus fizicianul.

Coordonatorul a lucrat 20 de ani in Occident

Coordonatorul proiectului şi reprezentantul plenipotenţiar al României pentru ELI, prof. Marius Enăchescu (51 de ani), s-a întors în urmă cu patru luni în România, după ce a lucrat 20 de ani în Occident.

A lucrat cinci ani în Germania, unde a fost primul român după academicianul Şerban Ţiţeica, care şi-a obţinut doctoratul acolo.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net