Cele mai mici facturi la încălzire sunt la Beiuş
Beiușul este singurul oraș din țară care se încâlzește aproape în întregime cu apă termală. În curând, datorită unui proiect european în valoare de 4,5 milioane de euro, întregul oraș se va încâlzi cu apă termală. Primăria lucrează la introducerea agentului termic în toate casele din localitate.
"Vom păstra un preț care a fost și anul trecut, cel mai mic din țară pe gigacalorie", a declarat Adrian Domocoș, primarul Beiușului. În oraşul Beiuş, preţul pentru populaţie este de 77,56 lei pe gigacalorie.
Case încâlzite pe bani puțini
Locuitorii din Beiuș se încâlzesc cu apă termală din 2001. De atunci, plătesc același preț pentru căldură și factura va rămâne neschimbată încă șapte ani. Beiușenii sunt mulțumiți de sistemul de încălzire. Spun că locuințele lor sunt călduroase pe toată perioada sezonului rece, iar facturile nu sunt foarte mari.
„În cea ma friguroasă lună din iarnă, am plătit, anul trecut, la un apartament cu trei camere aproximativ 200 de lei. Nu mi se pare deloc o sumă exagerată, mai ales că iarna stau în apartamant în tricou, pentru că este foarte cald. Este mult mai bine de când orașul se încălzește cu apă termală. Pot să spun că, la acest capitol, în Beiuș sunt condiții occidentale", a spus beiușeanul Eduard Pantea. "Încălzește mult mai bine decât înainte. Nu avem niciun fel de probleme", spune Florea Vasile, beneficiar al agentului geotermal. Beiușanul povestește că de când are încâlzire cu apă geotermală, plătește pentru factura de încălzire circa 160 de lei pentru 2 camere, față de 250 de lei cât plăteau înainte. Pentru un apartament cu 4 camere factura nu depășește 300 de lei. "Înainte am tot avut probleme cu încălzirea, dar acum suntem foarte mulțumiți. Nu trebuie să stăm îmbrăcați, cum am văzut că se întâmplă în alte orașe, nu trebuie să închidem încălzirea pentru că nu ne permitem să o plătim. E mult mai cald decât înainte, nu pot să dorm noaptea de căldură. Și e și mai ieftin", povestește soția bărbatului, Felicia Vasile.
Căldură scumpă pentru orădeniPână la 31 decembrie 2010, orădenii vor plăti 175 lei pentru gigacalorie, cu 10 lei mai mult decât în prima parte anului. În orașul de pe Crișul Repede există cartiere în care, în ianuarie 2010, factura de întreținere era de circa 600 de lei lunar, la un apartament cu două camere.
Ca urmare, orădenii au căutat soluții pentru a scăpa de facture mare la întreținere, pe timpul iernii. În luna septembrie a acestui an, numărul orădenilor care au solicitat debranșarea de la CET s-a triplat față de 2009. „Au fost depuse circa 500 de cereri de debranșare. Anul trecut doar 150 de persoane au renunțat la serviciile noastre", a spus Eustafie Ilisei. Potrivit acestuia, circa 140.000 de orădeni sunt racordați la sistemul de încălzire centralizată, cu 65.000 de apartamente și case.
Orădenii care nu consideră debranșarea o soluție au optat pentru reabilitarea termică a locuinței sau a blocului. Carmen Cherteș, purtător de cuvânt la Primăria Oradea, ne-a informat că din 2008 până în prezent la Oradea au fost reabilitate termic 14 blocuri, dintre care nouă în acest an. „Există interes din partea locuitorilor din alte o sută de blocuri. Peste douăzeci au pregătit deja documentația necesară, dar nu sunt fonduri de la guvern", a spus Carmen Cherteș. Lezana Ivan locuiește într-unul din blocurile reabilitate termic în toamna anului trecut, de pe strada Aluminei din Oradea. "Am plătit cu circa 100 de lei mai puțin, factura lunară pentru caldură, dupa ce a fost izolat termic blocul", spune Lezana, încântată de economia facută.