Consiliul Concurenţei a investigat creșterile de preț ale carburantului în România

Ultima actualizare:

În ciuda faptului că prețurile de la pompă continuă să crească, iar românii se plâng de faptul că benzina și motorina sunt din ce în ce mai scumpe, Consiliul Concurenței dă asigurări că totul este sub control. 

Prețul carburantului continuă să crească
Prețul carburantului continuă să crească

Conform Consiliului Concurenței, nu există indicii că operatorii de pe această piaţă ar fi încălcat Legea concurenţei, iar preţurile din România urmează cotaţiile internaţionale ale carburanţilor. 

Ar putea să te intereseze și: Prețul carburantului va fi compensat cu 50 de bani pe litru

Potrivit datelor frunizate de către Consiliului Concurenței în România creşterea este mai mică decât cotaţiile internaţionale. Astfel, preţul benzinei în România a crescut cu 40% de la începutul anului, iar cel al motorinei, cu 51%. Asta în timp ce cotaţiile internaţionale Platts ale benzinei au crescut cu 87%, iar la motorină, cu 120%, informează Antena3.ro. 

„În România preţurile merg în paralel cu cotaţiile internaţionale şi cu preţul ţiţeiului. În acest moment nu avem niciun fel de indiciu că ar exista înţelegeri între actorii de pe piaţa combustibililor. Mai mult, acelaşi fenomen de creştere a preţurilor se întâlneşte şi în alte state europene, precum şi în SUA, în forme acute", a declarat și Dan Pascu, vicepreşedintele Consiliului Concurenţei. 

Oficialii instituţiei au fost întrebaţi şi de momentul din martie, când o benzinărie din judeţul Bihor a majorat foarte mult preţurile. Ei sunt de părere că acel moment a fost unul de isterie și de agitație nejustificată. 

Vezi și: Prețurile la carburant au explodat!

„Acela a fost un moment de isterie, care, din analizele noastre, a fost un caz foarte izolat declanşat de acţiunea unei benzinării private. Situaţia a durat maximum 12 ore, iar a doua zi lucrurile au revenit la normal ca urmare a acţiunii pieţei", a spus Dumitru Brezoi, inspector în cadrul Consiliului. 

Se acordă compensare de 50 de lei pe litru de carburant

Nicolae Ciucă a făcut joi, 23 iunie, un anunț, cu mare fast, în cadrul unei conferințe de presă: va fi introdusă o compensare de 50 de bani pe litru la carburanți. Măsura va fi aplicată pentru o perioadă de timp de trei luni, iar la finalul perioadei, Guvernul va analiza dacă va fi nevoie de introducerea unui nou set de măsuri.

La finalul celor trei luni de probă, Guvernul va decide dacă va fi necesară aplicarea unor noi măsuri, ținând cont de faptul că prețul carburantului pare să se afle pe o pantă ascendentă și ajunge chiar și la 9 lei pe litru! 

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net