Cum a acţionat „caracatiţa“ Corduneanu
Gruparea interlopă coordonată de Constantin Corduneanu activa pe şase reţele mafiote: şantaj, înşelăciuni imobiliare, bancare, trafic de persoane, spălare de bani şi criminalitate informatică. „Locotenenţii“ lui Corduneanu au strâns în vistieria familiei milioane de euro, prin fraudarea unor bănci şi şantajarea a zeci de oameni.
Capitala Moldovei a fost sub asediu în ultimele două zile. Peste 100 de persoane din Iaşi au fost duse de mascaţii DIICOT Bucureşti în faţa poliţiştilor. Oamenii legii au reţinut 21 de persoane, membri ai familiei de interlopi Corduneanu, cât şi apropiaţi ai ei. În ultimii 20 de ani, gruparea a activat atât în ţară, cât şi peste hotare şi a fost implicată în nenumărate scandaluri cu droguri sau trafic de persoane.
În timp, clanul Corduneanu, format din peste 30 de membri, a reuşit să-şi facă un renume de temut. Constantin Corduneanu (41 de ani), în prezent Bogdan după ce şi-a luat numele soţiei, a pus la punct o reţea mafiotă cu ramificaţii în toată Europa. Capul grupării interlope a structurat reţeaua pe şase fronturi de activitate infracţională şi avea patru locotenenţi: Adrian Corduneanu, Bogdan Tofan, Petronela Tiugă, Simon Marian, toţi fiindu-i fraţi.Ameninţări cu moartea
În reţeaua de şantaj au fost incluşi şapte membri de încredere ai lui Constantin Corduneanu. Anchetatorii susţin că persoanele de la care membrii clanului cereau bani erau supuse unui adevărat război psihologic. „Sumele nu sunt solicitate prin intervenţii brutale, explicit violente, ci prin invocarea numelui Corduneanu. Acest element poate fi privit ca un indicator aparent subtil de presiune şi autoritate", susţin procurorii DIICOT, care-i anchetează în prezent pe Corduneni.
Una dintre victimele fraţilor de temut din Iaşi a fost Marlena Huţanu, proprietara mai multor societăţi imobiliare din Iaşi. Femeia ar fi fost şantajată şi ameninţată cu moartea de membrii grupării pentru a da diferite sume de bani. În 2005, Bogdan Tofan, fratele lui Constantin Corduneanu, i-ar fi cerut 1.500 de euro pentru a stinge o datorie. În ianuarie 2006, i s-au cerut 10.000 de lei.
În mai 2006 Tofan s-ar fi dus la firma ieşencei şi a „ameninţat-o că va fi tăiată cu sabia, luată şi dusă în pădure unde i se va tăia capul. I s-a pus în vedere ca în cinci zile să restituie suma datorată", după cum se arată în propunerea de arestare preventivă a grupării interlope.
Două dintre reţelele care aduceau cei mai mulţi bani clanului se ocupau de înşelăciuni cu terenuri sau case şi cu obţinerea de credite bancare prin metode frauduloase. Cordunenii foloseau adeverinţe de salariat false, semnate de Elena Călin, soacra lui Vasile Călin (fost Corduneanu) şi Carmen Mihalcea, soacra lui Adrian Corduneanu, acţionare la câteva firme ale lor.
Infractori şcoliţi în IugoslaviaO altă reţea importantă, supervizată de cinci membri, era cea de trafic de persoane, coordonată de Simon Marian. Potrivit anchetatorilor, Cordunenii au pus la punct atât o reţea de prostituţie, cât şi o pepinieră de mici infractori, pe care îi „şcoleau" în Iugoslavia. Apoi, puştii erau trimişi să fure în toată Europa.
Viorel Potoroc, unul dintre cei mai importanţi membri ai grupării Corduneanu, ar fi fost cel care ar fi supravegheat „hoţii" din Spania şi care ulterior expedia în ţară sume de bani „spălate" de Constantin Bogdan, şeful „caracatiţei". Petronela şi Marin Tiugă, din aceeaşi familie, ar fi controlat şi ei o reţea de 19 hoţi din Spania şi Germania.
„În aceste condiţii, membrii grupării Corduneanu au obţinut sume foarte mari de bani pe care le-au investit în achiziţionarea de autoturisme, achiziţionarea sau construirea de imobile", se precizează în propunerea de arestare a procurorilor. În afacerea cu „hoţi", membrii clanului Corduneanu ar fi băgat 70.284 de euro, însă ar fi câştigat 1,65 milioane de euro.
„Te paradeşte pe toată viaţa ta, nu fi tâmpită"
Până să-i salte cu mascaţii, oamenii legii i-au urmărit mai bine de doi ani pe cei peste 100 de interpuşi ai clanului Corduneanu, dar mai ales pe şefii reţelei. Pentru a-i prinde pe şantajişti, procurorii au apelat la ajutorul victimelor acestora şi le-au ascultat telefoanele.
Citeşte transcrierea conversaţiilor telefonice între înterlopi, pe adevarul.ro