Cum se calculează cele mai importante tipuri de pensie
În România, poţi beneficia de mai multe feluri de pensie, cum ar fi: pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată, pensie de urmaş şi pensie de boală sau de invaliditate. Calculul pensiilor se face diferit in funcţie de tipul de pensie, transmite Metropolitan Life, citat de News.ro.
Pentru cineva care nu lucrează în domeniu şi nu are cunoştinţe legate de cum se calculează pensia, acestă întrebare, cum se calculează pensia, poate ridica probleme şi poate trimite omul în hăţişuri legale şi contabile din care cu greu ar putea ieşi de unul singur. De aceea, acest articol îşi doreşte să facă puţină lumină, să te îndrume şi să-ţi dea câteva răspunsuri, potrivit
Elemenetele care stau la baza calculării pensiei
Iată câteva elemente importante care sunt luate în considerare în calculul pensiei la împlinirea vârstei necesare:
Stagiul de cotizare: Este perioada pentru care persoana a plătit contribuţii către sistemul de pensii. Cu cât este mai mare stagiul de cotizare, cu atât pensia poate fi mai mare.
Venitul asigurat: Venitul asigurat reprezintă baza de calcul pentru stabilirea cuantumului pensiei. Acesta se determină în funcţie de veniturile asupra cărora s-au plătit contribuţii de asigurări sociale în timpul vieţii active.
Coeficienţii de calcul: Aceşti coeficienţi sunt reglementati în cadrul legislaţiei nationale de pensii şi sunt folosiţi pentru a determina pensia pe care o persoană o primeşte în funcţie de stagiul de cotizare şi venitul asigurat.
Mai precis, valoarea de pensie se stabileşte prin înmulţirea punctajului mediu anual al persoanei asigurate cu valoarea unui punct de pensie.
Calculul sumei pensiei anticipate: Pensia anticipată este calculată folosind acelaşi sistem ca şi pentru pensia pentru limita de vârstă, dar cu ajustări pentru faptul că se optează pentru pensionarea mai devreme. Sumele exacte pot varia în funcţie de veniturile anterioare, numărul de ani de cotizare şi alte factori, cum ar fi inflaţia şi reglementările în vigoare. În general, pensia anticipată poate fi redusă pentru fiecare an sau lună înainte de vârsta standard de pensionare.
Pensia de urmaș
Deşi nu ne-am dori să avem vreodată nevoie de un astfel de ajutor, e bine să ştim cum se calculează pensia de urmaş acordată copiilor minori, copiilor aflaţi în întreţinerea asiguratului decedat şi copiilor care nu au atins vârsta de 18 ani şi care sunt orfani de ambii părinţi sau de unul dintre aceştia. Aceasta se calculează în funcţie de mai mulţi factori precum:
Baza lunară de calcul stabilită în funcţie de ultima indemnizaţie de şomaj, ultima indemnizaţie de creştere a copilului, indemnizaţia de concediu şi venitul realizat în ultimele şase luni anterioare decesului asiguratului.
Procentul aplicabil la baza lunară de calcul poate varia în funcţie de numărul de copii orfani care au dreptul la pensie: 50% pentru un urmaş, 75% pentru 2 urmaşi şi 100% pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.
Plafonul minim şi maxim: pensia acordată fiecărui copil nu poate fi mai mică de plafonul minim şi nici mai mare de plafonul maxim.
Situaţia deţinută de asigurat în momentul decesului: pensia de urmaş se poate calcula diferit în funcţie de situaţia deţinută de asigurat în momentul decesului, cum ar fi angajat, persoană asigurată în sistemul public de pensii, membru al forţelor armate, membru al unui corp de poliţie etc.
În concluzie, calculul pensiilor este un proces complex şi crucial care afectează direct bunăstarea financiară a persoanelor care vor fi beneficiari ai unei forme de pensie sau care deja beneficiază de aceste drepturi.
Este esenţial să înţelegem în detaliu cum se calculează pensia pentru diverse tipuri de pensie, să planificăm în avans şi să luăm în considerare toate opţiunile disponibile. Iar consultarea unui specialist în domeniul financiar sau a reprezentanţilor instituţiilor de pensii poate fi de mare ajutor în acest sens.