Cum sunt înșelați românii cu supa de sturion, care costă 50 de lei porția. Ce mănâncă în realitate

Supa de sturion se regăsește în meniurile multor restaurante din România, iar prețul este destul de piperat: 50 de lei porția. O cercetare realizată de oameni de știință de la Institutul Leibniz pentru Cercetare Zootehnică și a Faunei, din Berlin, demonstrează că în farfurii sturionul lipsește cu desăvârșire. În locul lui, peștele este fie biban, fie pisică de mare. Situația nu este doar în România, ci și în Bulgaria Serbia și Ucraina - țări în care există populații sălbatice de sturioni.

storceag jpg

Minciuna din farfurie

Experții au stabilit fără dubiu că este vorba despre o înșelăciune. Românii și vecinii noștri care cred ca dau bani pe o delicatesă, plătesc în realitate pentru un biban, nicidecum un sturion.

Trei dintre mostrele verificate, servite în România în calitate de „ciorbă de sturion”, conțineau somn european și biban de Nil, iar sturion deloc.

Cele patru specii producătoare de caviar care mai supraviețuiesc încă în Europa, morun, cegă, păstrugă și nisetru, - și care se mai găsesc doar în Dunăre și Marea Neagră - sunt protejate de CITES de 25 de ani, protecție consolidată din 2000 printr-un sistem internațional strict de etichetare a tuturor produselor cu caviar, menit a elimina complet comerțul ilegal.

Cu toate acestea, toată lumea știe că braconajul continuă și astăzi, afirmă echipa de cercetători

Caviarul nu este caviar

O jumătate din caviarul vândut în unele țări est-europene în care sturionii sunt indigeni ar putea fi etichetat în mod fals sau nici măcar nu este caviar, arată un studiu publicat luni și verificat de alți cercetători, potrivit United Press Internațional, citat de Rador Radio România.

Analizele genetice și izotopice efectuate de o echipă de experți pe eșantioane din Bulgaria, România, Serbia și Ucraina - țări care se învecinează cu populațiile de sturioni sălbatici rămase în viață - au scos la iveală numeroase dovezi că normele internaționale care impun ca acest caviarul vândut în comerț să provină din sturioni de crescătorie sunt încălcate "în mod activ", potrivit cercetării publicate în revista Current Biology.

Autorii afirmă că amploarea braconajului, indicată de rezultatele lor, arată că vânzătorii locali de pește și fructe de mare apelează la pescuitul ilegal fiindcă veniturile obținute din activitatea legală nu sunt suficiente.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
iepure paste istock jpg
furnici jpg
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
image
actualitate.net
image
actualitate.net