Cumpără un tablou: Sanda Voicu pictează cu uleiuri de avion!
Sanda este singura pictoriţă care foloseşte pentru tablourile sale vopseluri extrem de scumpe de maşini şi de avioane, produse într-o fabrică din Germania.
Pictoriţa Sanda Voicu din Bucureşti ne-a mai donat o parte din lucrările sale, iar banii obţinuţi din vânzarea lor vor intra în conturile copiilor pe care îi prezentăm în paginile ziarului Click!
O parte din tablouri, realizate printr-o tehnică neconvenţională în care o vopsea de avion, ultraspecială, a luat locul uleiului de pânză, le expunem acum.
Aveţi timp până după sărbători să vă decideţi care dintre aceste miniaturi vă place şi aţi dori să le achiziţionaţi.
Preţul tabloului este de 70 de lei. Dacă doriţi să cumpăraţi, trimiteţi un mail pe adresa simona.ionescu@click.ro şi indicaţi ce lucrare doriţi. Alegeţi 2-3, ca măcar una să nu fie vândută. Veţi primi răspuns imediat cu toate detaliile.
Vezi aici GALERIE FOTO cu tablourile. Alege-l pe cel dorit!
A copilărit pe Smârdan, la numărul 27, pe lângă Teatrul de Comedie, unde mergea de câte ori vroia. Iurie Darie întreba de câte ori juca: „Gândacul cu ochii negri e în sală?“. În Bucureşti a avut o copilărie nefericită, umbrită de arestarea tatălui şi de izgonirea mamei din învăţământ.
„Eu şi sora mea eram strigate «fetele puşcăriaşului». Am suferit foarte mult, dar m-am răzbunat pe toţi în felul meu, învăţând să cânt, să desenez, să dansez“, mărturiseşte Sanda Voicu. La 6 ani cânta la chitară, dar şi la pian.
„Mi-a plăcut pianul, dar pentru că mi se părea un instrument maiestuos am crezut că n-o să mă ridic la un anumit standard şi am renunţat, însă tata mi-a cumpărat un acordeon“, spune artista.
„Pe tata nu l-am văzut 10 ani“
A intrat la Liceul „Mihai Eminescu“, dar după o lună i s-a spus că a fost o greşeală, fiind admisă o altă colegă pe locul ei, cu medie mai mare.
„Pe tata l-au arestat pentru că a ajutat un evreu şi l-au dus la Canal. Nu l-am mai văzut 10 ani şi când au ajuns la dosarul meu m-au dat afară din şcoală“, îşi aminteşte Sanda Voicu.
Pentru că fusese eminentă la limba română şi franceză a început să dea meditaţii şi să-şi întreţină familia, pe mama, sora şi fratele mai mic.
„Cu primii bani câştigaţi mi-am cumpărat o chitară“, spune cu nostalgie pictoriţa. A ilustrat poveşti pentru copii şi a scris poezii. A avut norocul să-l întâlnească la 16 ani pe marele compozitor Noru Demetriad cu care a colaborat o bună perioadă.
El compunea muzică, iar Sanda Voicu textele. Aşa a ajuns să scrie cântece pentru Margareta Pâslaru, Doina Badea, Marina Voica sau Aurelian Andreescu.
Pentru că trebuia să aibă o meserie a urmat un curs de dactilografie, după care a devenit profesoară la Cooperativa Prestarea. În continuare compunea, reuşind să înfiinţeze la Liceul „Alexandru Ioan Cuza“ prima trupă de beat, „Faraonii“.
A pictat peste 500 de tablouri
În 1987 are prima expoziţie de tablouri lucrate într-o tehnică inedită, cu vopsele şi lacuri de maşini şi avioane.
„Am studiat reacţiile chimice ale vopselelor şi am constatat că ele mă pot afecta doar pe mine, timp de 2-3 ore, dacă lucrez în spaţiu închis. Nimeni nu s-a întrebat de ce te doare capul după ce stai 5 ore într-un muzeu? Pentru că, în general, vopselele folosite de marii pictori sunt nocive şi peste sute de ani“, explică pictoriţa.
Sanda Voicu a pictat peste 500 de tablouri şi, întoarsă de curând din Italia, unde a lucrat o mare parte dintre aceastea, s-a hotărât să salveze copiii bolnavi. S-a alăturat campaniei Click!, „Din inimă pentru copii“, şi a pus în vânzare 20 de tablouri pentru ei. Fondurile vor intra în conturile micuţilor neajutoraţi.
În ce stil vă încadraţi?
Nu vreau să am un stil. Am fost o rebelă de mică, pentru că nu înţelegeam necesitatea introducererii într-un tipar Încercau să mă constrângă, să desenez ceva ce nu simţeam. Eu folosesc arta neconvenţională.
Unde vedem tablourile dumneavostră?
De curând am avut o expoziţie la Palatul Parlamentului şi multe dintre lucrările mele se află la personalităţi ca Maria Băsescu sau directoarea Circului „Globus“, Bânduşa Novac.
Care a fost cea mai scumpă lucrare?
Preţurile variază în funcţie de dimensiune. Pornesc de la 100 de euro şi pot ajunge la 800 de euro. Pentru campania de la Click! Am oferit tablouri la preţuri „de criză“.
Câte spray-uri folosiţi şi în cât timp terminaţi un tablou?
Folosesc minimum şase sticluţe, dar nu lucrez două ore un tablou. Ele se realizează în mai multe zile.
Ce-i place
„Ador spectacolul. Vreau să fac un film, să public cele două romane la care scriu“, mărturiseşte artista. Este îndrăgostită de lumea circului, mai ales că a lucrat la Circul Globus timp de şapte ani ca asistent manager.
Ce nu-i place
„Minciuna mă oripilează. Îmi insultă inteligenţa“, spune Sanda Voicu. Nu suportă să vadă filme de groază. Ideea că omul poate face atât de mult rău o sperie.
Profil
Născută: 9 iulie 1949, Brăila
Studii: A terminat Facultatea de Arte Frumoase din Veneţia
Familie: Este necăsătorită, doi copii