Cutremur în România, sâmbătă dimineața

Un cutremur slab cu magnitudinea 3,1 s-a produs sâmbătă dimineaţa, la ora locală 5:29, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). 

image

Seismul a avut loc la adâncimea de 73,9 kilometri (km) în apropierea următoarelor oraşe: 38 km vest de Focşani, 72 km est de Sfântu-Gheorghe, 72 km nord de Buzău, 87 km est de Braşov, 87 km sud de Bacău, 89 km sud-vest de Bârlad.

40 de cutremure de la începutul anului 

De la începutul acestui an, în România s-au înregistrat 40 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 4,3 pe Richter.

Anul trecut, cea mai mare mişcare tectonică, de magnitudine 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

Cutremurul din Ialomița, semne de întrebare

Pe data de 5 februarie, un cutremur care s-a produs în Ialomița a ridicat semne de întrebare.

Majoritatea populației este obișnuită cu seismele pe care Vrancea și Banatul le produc și cu activitatea mai intensă a zonei Gorj, din ultimul an.

Să nu uităm că România este o țară cu potențial seismic ridicat și cu multiple zone seismogene, Vrancea fiind singura regiune unde se produc seisme de adâncime intermediară (60 – 200 km), iar în toate celelalte zone se produc cutremure crustale, de suprafață (<60km).

Evenimentul din Ialomița s-a produs la o adâncime de 15,8 km și se încadrează în tectonica generală a Platformei Moesice, pe un plan de falie orientat NE-SV, la nivelul fundamentului cristalin. Mecanismul focal determinat pe baza polarităților undelor P (citite cu grad de încredere ridicat la 46 de stații ale Rețelei Seismice Naționale) indică un tip de faliere inversă, cu axa compresiei orientată NV-SE și axa extensiei pe direcția NE-SV.

De menționat că regiunea unde s-a produs seismul, cunoscută sub denumirea de Zona Intramoesică (IM), este traversată de Falia Intramoesică, separând două sectoare distincte, cu constituție și structură diferite, ale fundamentului. Activitatea seismică este slabă și sporadică, cu focare la adâncimi relativ mari (h~35 km), sugerâd un proces activ în crusta inferioară sau în mantaua superioară.

Cel mai însemnat cutremur din zonă a avut loc în 1960, cu magnitudinea de 5,4Mw, la o adâncime de 40 Km, iar în 1897, în dreptul orașului Urziceni, a avut loc un seism estimat la 4,2 Mw. În martie 2015 a avut loc o secvență seismică cu adâncimi crustale între 5-14 km, cu magnitudini cuprinse între 1.9-2.3 Mw, pe un aliniament orientat N-S, la nord de Căzănesti. Anul trecut, pe 02 noiembrie, a fost înregistrat un cutremur de 3,3 Ml, iar în rest, activitatea seimică a fost caracterizată de cutremure cu magnitudini sub 3 Mw, precizează reprezentanții INFP pe pagina de Facebook

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
test cancer prostata jpg
Alejandro Mayorkas intalnire cu ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru Foto Ambasada României in SUA jpg
casatorie shutterstock jpg
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
crin antonescu inquam jpg
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Taxa pe urina jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net