De ce împodobim bradul?
În fiecare iarnă, oraşele lumii sărbătoresc cu cele mai scumpe şi mai frumoase ornamente venirea Crăciunului. Oraşe ca Paris sau New York se transformă în minuni strălucitoare cu milioane de globuleţe, luminiţe şi mii de metri de beteală colorată. Iată care e povestea brăduţului de Crăciun şi cum a ajuns el în casa fiecăruia dintre noi.
Cu toţii ştim că e o tradiţie să facem brad de Crăciun, cine ştie însă de ce-l împodobim cu globuleţe şi luminiţe? Ornarea pomului a fost din totdeauna un obicei. În Evul Mediu, pe 24 decembrie, oamenii sărbătoreau în biserică "Jocurile Paradisului".
Belgienii au vrut să fie mai nonconformişti, aşa că au ales un brad construit din cuburi luminate
Francezii sunt foarte preocupaţi de decorarea oraşului în preajma Sărbătorilor şi au mai mulţi brazi împodobiţi magnific
În mijlocul New Yorkului, în fiecare an, un brad imens este decorat în faimosul Centru Rockefeller
Bradul era considerat pomul Paradisului pentru că nu se ofilea niciodată şi era împodobit cu mere, "fructele vieţii" care simbolizau mortalitatea omului. Toate astea semnificau legătura dintre căderea în păcat şi răscumpărarea greşelii prin naşterea lui Iisus.
La Varşovia, polonezii se mândresc cu o frumuseţe de brad cu mii de luminiţe
La Monaco, bradul se împodobeşte în faţa cazinoului cu mii de luminiţe colorate
Pentru că în Europa nu prea se găseau brazi, numai oamenii foarte bogaţi îşi permiteau unul. Oamenii săraci se mulţumeau doar cu câteva crenguţe împodobite în preajma sărbătorilor. Din secolul 19 s-au plantat mai multe păduri de conifere şi împodobirea bradului a devenit o tradiţie respectată în fiecare casă.
Brăduţul de Crăciun este împodobit şi în Beirut (Liban) chiar în faţa unei moschei
În Filipine, Moşul vine în fiecare an şi lasă cadourile sub un brad mare, frumos şi plin de luminiţe colorate