De Rusalii fetele gonesc taurul ca să se mărite
Tauri lăsaţi liberi pe uliţe înguste. Gloata care fuge şi încearcă să îi prindă, într-un act de bravadă, asemănător celebrei curse de la Pamplona.
Nu este însă o scenă din vreun oraş spaniol, ci din satul Mănăstirea, comuna Mica, judeţul Cluj. Aici, obiceiul numit „înstruţatul boului", ţinut numai de Rusalii, este păstrat sub o formă care unora le-ar părea inutil de periculoasă: o cursă nebunească în care tinerele satului, îmbrăcate în strai popular, încearcă să oprească din goană un taur împodobit ca de sărbătoare.
„Cu greu se găsesc cinci-şase fete să vrea să participe. Le e frică să nu păţească ceva", spune Amalia Şimon, una dintre cele şase fete, cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani care s-au încumetat anul acesta să prindă boul.
Tradiţia spune că fata care reuşeşte să oprească animalul se va mărita anul acesta.
„E doar un obicei. Nu vreau să mă mărit aşa tânără", surâde Amalia. Înainte să-i fie dat drumul animalului, mai are loc o cursă, a cailor, şi ei împodobiţi ca de sărbătoare.
„Şi din faţa lor trebuie să te fereşti, că nu ştiu multe, după ce începe să le placă galopul", spune Adi Moldovan, un localnic din Mănăstirea.
200.000 de pelerini s-au rugat la Fecioara Maria
Peste 200.000 de pelerini romano-catolici au venit, de Rusalii, să se roage împreună la biserica de la Şumuleu Ciuc. Potrivit tradiţiei, înainte să urce dealul, pelerinii s-au închinat la statuia Fecioarei Maria, aflată în Biserica Franciscană.
Cei mai mulţi credincioşi au urcat pe jos dealul care leagă marea Catedrală Franciscană de Capela Salvator. Ploaia torenţială şi frigul pătrunzător nu i-a oprit din drum pe credincioşi.
A venit tocmai din Australia
Kalman Balint, de 62 de ani, a străbătut 24.000 km, pentru a participa la slujba de Rusalii de la Şumuleu.
„Am venit împreună cu soţia. Sunt român, dar de 24 de ani m-am stabilit în Australia. Am venit special pentru slujbă”