13 sfaturi ca să-ţi refaci bugetul
Sărbătorile ţi-au golit buzunarele? Pregătirile, cadourile şi masa de Paşte te-au făcut să cheltuieşti mai mult decât ţi-ai propus? Este cazul să iei măsuri pentru redresarea bugetului. Iată câteva sfaturi utile care te vor învăţa cum să calculezi cheltuielile până la ultimul bănuţ, să ieşi din impas şi să depăşeşti cu bine criza în care te afli.
Evaluează priorităţile - Fă o listă cu cheltuielile pe care trebuie să le faci în această lună, nu înainte de a vedea de câţi bani mai dispui până la salariul următor. Trebuie să ai în vedere ratele la bănci, facturile cu scadenţa în perioada imediat următoare şi întreţinerea sau chiria. Deci, nu uita de: ratele la bănci, întreţinere/chirie, factura la lumină, factura la gaze, factura la cablu tv, internet, telefon mobil şi alte cheltuieli neprevăzute.Fără împrumuturi - Nu te împrumuta nici de la bănci, nici de la rude sau prieteni. Încearcă să te descurci cu ceea ce ai şi redu cât poţi de mult cheltuielile.Plăteşte-ţi datoriile - Datoriile precum ratele la bancă, facturile, întreţinerea sau chiria trebuie achitate la timp. Dacă vei rămâne restanţier, luna viitoare va trebui să plăteşti cel puţin dublu plus eventualele penalizări de întârziere. Nu vei ieşi din criza financiară prea repede.Amână călătoriile - Amână călătoriile sau excursiile în ţară sau străinătate. Înlocuieşte-le cu plimbări prin parc sau ieşiri la iarbă verde.Economiseşte lumina, apa şi gazele - Limitează pe cât poţi consumul de electricitate, apă şi gaze. Vorbeşte mai puţin la telefonul fix şi cel mobil. Vei vedea că luna următoare facturile vor fi mult mai mici.Optează pentru reduceri - Nu cumpăra în această lună haine, produse electronice sau electrocasnice şi încearcă să ieşi mai rar în oraş. Dacă totuşi ai nevoie de anumite produse, alege magazine care oferă reduceri sau discount. Fii atent la promoţii de genul 2 în 1 şi cumpără după ce ai ales cel mai avantajos preţ. În această perioadă, poţi alege produse marcă proprie sau care se vând la vrac. De exemplu, dacă vei cumpăra brânză de la galantar, vei ieşi mai ieftin decât dacă vei lua acelaşi produs ambalat.Foloseşte mijloacele de transport în comun - Evită să mergi cu maşina personală. Astfel, nu vei mai cheltui bani pe combustibil. Pentru că afară este cald, poţi folosi bicicleta sau mijloacele de transport în comun.Nu cumpăra cu cardul - Evită să foloseşti, în această perioadă, cardul de debit sau de credit. Dacă vei plăti cu cardul, vei cumpăra, fără să-ţi dai seama, mult mai multe produse decât ai nevoie. Suma pe care o deţii pe card nu te va restricţiona în nici un fel, aşa cum o fac banii din portofel.
Sparge puşculiţa - Este momentul să apelezi cu încredere la puşculiţă. Mărunţişul strâns până acum îţi poate fi de folos la piaţă, în cazul unor cumpărături ieftine precum pâine, apă, verdeaţă şi chiar legume. În portofel este bine să ai mereu câţiva bănuţi. Încearcă să te foloseşti de ei şi să nu te afli în situaţia de a schimba 50 de lei pentru că nu ai 2 lei mărunt.
Cum cumperi ieftin
Întocmeşte o listă de cumpărături. Înainte de a pleca la cumpărături, fă o listă cu ceea ce-ţi trebuie. Cumpără doar strictul necesar. Evită dulciurile, alcoolul şi ţigările. Cumpără puţină carne, de preferat de pui, care este uşoară şi mai ieftină. Bazează-te pe multe fructe şi legume proaspete.Fă-ţi cumpărăturile din piaţă. Dacă îţi faci cumpărăturile zilnice din piaţă, vei ieşi mult mai ieftin la bani. Asta, pentru că preţurile sunt mai mici. De exemplu, în piaţă o legătură de pătrunjel costă 50 de bani, în supermarket preţul ajunge la 1 leu. La fel se întâmplă şi cu alte verdeţuri, carne, ouă, brânză etc.Consumă multe legume şi fructe. Ai mâncat în perioada sărbătorilor atât de multă carne încât ar fi cazul să faci o pauză. Înlocuieşte-o cu legume şi găteşte mâncăruri pe bază de legume. Cum ne aflăm în mijlocul primăverii, ai de unde alege! Carnea poate fi înlocuită, printre altele, cu fasole sau ciuperci.Nu lua mai mult decat ai nevoie. Înainte de a pleca la magazin, stabileşte ce anume vei găti în zilele următoare şi cumpără alimentele şi ingredientele în cantităţile necesare. Nu mai mult! Altfel, vei fi nevoită să arunci surplusul la gunoi. Dacă ştii că ai nevoie doar de două kilograme de cartofi şi 3 cepe, de ce să cumperi mai mult?