2022, un an greu, dar mai ales trist. 7 evenimente care au schimbat istoria

Anul ce se încheie este de departe unul dintre cei mai grei și mai triști ani, de la cel de-al doilea Război Mondial. Februarie 2022 a adus războiul în Europa, când nimeni nu credea că așa ceva se poate întâmpla. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat atacarea Ucrainei și întreaga lume a fost afectată de decizia liderului de la Kremlin. Nu este singurul eveniment trist din anul 2022. Moartea Reginei Elisabeta a II-a a îndurerat întreaga planetă, iar ceremonia de înmormântare a fost urmărită de sute de milioane de oameni de pe întreg globul.

7 evenimente care au schimbat istoria
7 evenimente care au schimbat istoria

1. Războiul

Războiul din Ucraina este în fruntea topului evenimentelor care au marcat anul 2022. Prima rachetă rusă care a căzut pe teritoriul ucrainean a fost în dimineața zilei de 24 februarie. De atunci haosul a pus stăpânire pe Ucraina. Zeci de mii de civili au murit în atacuri abominabile, iar în decursul lunilor de conflict peste 7 milioane de ucraineni au părăsit țară refugiindu-se în state din Uniunea Europeană, printre care și România.

Nu este țară care să nu fi fost afectată de acest război care a generat o criză profundă de energie, ce a dus la creșterea în avalanșă a prețurilor la toate produsele.

Efectele războiului în România

Pentru noi, românii, viața a devenit nu numai periculoasă cu un război la graniță, dar și foarte scumpă. Primele efecte economice clare ale războiului au apărut în luna martie: în data de 9 martie mulți români s-au panicat în urma efectelor războiului asupra pieței energetice. O dezinformare privind insuficiența stocurilor care ar genera o explozie a prețurilor carburanților, a dus la apariția unor cozi interminabile la benzinării.

În luna iunie, inflația din România atinge un nou prag de 15%, nemaiîntâlnită din 2005 când a avut loc introducerea RON în economia românească. Iar luna august este marcată de intensificarea crizei energetice. 

2. Adio, Regina Elizabeta a II-a!

Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani
Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani

Moartea Reginei Elisabeta a II-a reprezintă, în memoria lumii, evenimentul cel mai trist al anului 2022. A murit la vârsta de 96 de ani și întreaga planetă i-a adus ultimul omagiu. Cei mai importanți lideri ai lumii au călătorit la Londra pentru înmormântarea ei. Moartea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a însemnat sfârşitul unei epoci.

Este cel mai longeviv monarh al Marii Britanii cu o domnie ce a depășit 70 de ani. Pe tron a urcat Charles al III-lea, fiul cel mare al Elisabetei, în vârstă de 73 de ani. El va fi încoronat în luna mai, 2023.

3. Schengen

Cancelarul Austriei a devenit un personaj detestat în România
Cancelarul Austriei a devenit un personaj detestat în România

Ratarea Schengen este poate cel mai mare eșec al României în anul 2022. În ciuda atitudinii optimiste a oficialilor români, România a fost respinsă de la Spațiul Schengen. Gestul categoric a venit din partea Austriei care a argumentat că afluxul de migranți constituie principala cauză a blocării țării noastre de la zona de liberă de circulație.

Decizia Austriei generează în țară un boicot asupra firmelor austriece. Mulți oameni de afaceri și-au retras sume uriașe din băncile cu acționariat austriac în semn de revoltă față de blocarea României la spațiul Schengen.

4. Campion

David Popovic a cucerit 11 titluri în 2022
David Popovic a cucerit 11 titluri în 2022

David Popovici este fără doar și poate mândria României. Tânărul care între timp a împlinit 18 ani a intrat în atenția lumii întregi după ce a reușit timpi record și multe medalii de aur. David Popovici a obținut 14 medalii în 2022, 11 dintre ele de aur, 3 de argint. În 2022, Popovici a devenit cel mai rapid înotător al planetei în proba regină, 100 m liber.

5. Revoluția din Iran

Anul 2022 a fost unul agitat în Iran
Anul 2022 a fost unul agitat în Iran

Este un eveniment care trebuie marcat în istoria anului 2022. Moartea tinerei Mahsa Amini care a refuzat să poarte hijabul fiind pedepsită până la moarte de autoritățile iraniene, a generat proteste de o amploare fără precedent care au dus și la execuția unor tineri parrticipanți la mișcările antiguvernamentale.

6. Cupa Mondială de Fotbal din Qatar

Argentina a cucerit al treilea titlu mondial
Argentina a cucerit al treilea titlu mondial

Evenimentul sportiv la care s-au uitat 5 miliarde de oameni a fost marcat de numerose scandaluri. Cel mai important a fost legat de moartea muncitorilor care au lucrat la construcția stadionului, motiv pentru care multe vedete internaționale au refuzat invitația de a participa la eveniment, invocând nerespectarea drepturilor omului. Cupa Mondială din Qatar s-a încheiat cu victoria fantastică a Argentinei.

7. Seul

Tragedie în Seul. Foto: EPA EFE
Tragedie în Seul. Foto: EPA EFE

Un alt eveniment care a șocat întreaga planetă este busculada din Seul care a dus la moartea a peste 150 de oameni, în majoritate tineri. Tragedia a avut loc la petrecerea de Halloween la care se estimează că au fost în jur de 100.000 de persoane.

Victimele au fost strivite de mulțimea uriașă care s-a revărsat necontrolat pe o stradă îngustă în timpul serbării. Tragedia a îndoliat Coreea de Sud și a îngrozit întreaga planetă.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net