4 locuri din România unde sunt 15 grade în miezul verii. „Un colț răcoros de rai, perfect pentru întreaga familie"

Ultima actualizare:

Există câteva locuri superbe în România unde sunt 15 grade în miezul verii, ideale pentru un concediu în această perioadă. Scăpați de caniculă, în timp ce vizitați zone deosebite de la noi din țară, perfecte atât pentru cei mari, dar și pentru cei mai mici dintre membrii familiei.

Salina Praid, un loc ideal de vizitat în mijlocul verii. Foto: Click.ro.
Salina Praid, un loc ideal de vizitat în mijlocul verii. Foto: Click.ro.

Salina Ocnele Mari

Salina Ocnele Mari. Foto: Click.ro.
Salina Ocnele Mari. Foto: Click.ro.

De exemplu, Salina Ocnele Mari, din stațiunea Ocnele Mari (județul Vâlcea). Este una dintre cele mai mari amenajări de acest gen de la noi din țară. Se află la 226 de metri față de nivelul mării și se întinde pe o suprafață de 40.000 de metri pătrați. În interiorul salinei temperatura este de aproximativ 13 - 15º C.

Aici se găsește cea mai mare biserică subterană din țara noastră, un muzeu, restaurant, cramă, magazine de suveniruri, baruri, terenuri sportive, patinoar, locuri de joacă etc. În plus, în interior se poate servi masa sau se poate face o degustare de vinuri.  

Pe de altă parte, baza sportivă cuprinde terenuri de volei, baschet, fotbal, tenis, minigolf și patinoar sintetic, o zonă pentru karting, dar și mese de biliard, air hockey, șah, leagăne, tobogane și balansoare, scriu cei de la Adevărul.

Prețul unui bilet de intrare pentru adulți este de 45 lei/zi/persoană și de 30 de lei pentru copiii de peste trei ani, iar pentru studenți până în 26 de ani – 35 de lei/persoană. Pentru pensionari, prețul este de 40 de lei/persoană.

Salina este deschisă în fiecare zi a săptămânii, între orele 9.30 și 17.30, ultimul transport fiind însă la 15.30. 

Salina Turda

Salina Turda. Foto: Click.ro.
Salina Turda. Foto: Click.ro.

Salina Turda este cu siguranță cea mai frumoasă salină din România, poate chiar din Europa. Anual, aici ajung sute de mii de turiști ajung aici. Este un loc ideal, datorită temperaturilor, de vizitat atunci când este caniculă. În Salina Turda totul începe cu o coborâre pe un culoar de scări cu un tavan impresionant, ce te va conduce în cele din urmă la un lift panoramic care te va transporta către o altă lume. Vei coborî cu el până la o adâncime de 42 m, timp în care vei admira cascadele de lumini, iar ușile se vor deschide în Mina Rudolf.

Roata panoramică îți va fura privirea încă din lift. Aceasta este înaltă de 20 metri, compusă din 6 gondole, fiecare cu câte 8 locuri. Este singura roată panoramică din lume, aflată într-un subteran.

Ca să ajungi pe insula din Mina Terezia trebuie să iei un alt lift sau să cobori pe alte scări de lemn care te vor conduce către un debarcader, aflat la o adâncime de 112 m. Acolo vei găsi o cascadă de sare și un lac subteran, pe care te poți plimba cu barca.

În salina Turda vei mai găsi și alte activități inedite pentru spațiul în care te afli: un amfiteatru generos care găzduiește spectacole de tot felul, terenuri de sport, bowling, mini-golf, biliard, teren de sport, tenis de masă, dar și un loc de joacă pentru copii cu tobogane și mini-panouri de baschet.

Biletul de intrare este 50 de lei pentru adulţi în timpul săptămânii, respectiv 60 de lei sâmbăta și duminica. 30 de lei vor achita atât pensionarii, cât și copiii, elevii sau studenții. Programul de funcționare va fi de luni până duminică, în intervalul orar 09:00-17:00, ultima intrare la ora 16:00.

„Am rămas impresionați de această salină, un loc de poveste. În plus, am scăpat de canicula din Capitală și i-am bucurat și pe cei mici. Este un loc ideal pentru întreaga familie. Un colț răcoros de rai", a povestit Iulian, tăticul a două fetițe, Ioana de 9 ani și Daria de 11 ani.

Salina Praid

Salina Praid. Foto: Click.ro.
Salina Praid. Foto: Click.ro.

Și Salina Praid este un loc răcoros, ideal de vizitat în mijlocul verii. Este vorba despre este o mină de sare gemă aflată în județul Harghita, în bazinul munților Gurghiului, cuprinsă în Dealul Sării și care formează triunghiul Praid-Ocna de Jos-Ocna de Sus.

La Praid există unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa, depozitul de sare având diametre de 1,2 km x 1,4 km și o adâncime de 2,7 km.

Salina Praid se află la o distanță de: 7 km de Sovata, 62 km de Tg. Mureş, 72 km de Sighişoara, 86 km de Miercurea Ciuc, 108 km de Bistriţa, 131 km de Piatra Neamţ, 138 km de Braşov, 146 km de Sibiu, 150 km de Alba Iulia.

O atracție turistică de aici este Galeria Vinurilor, aflată la 100 de metri adâncime. Aici se găsesc peste 500 de sortimente care provin din 25 de zone viticole din șase țări.

La 200 de metri de la intrarea în mină, în nordul muntelui de sare se află ștrandul cu apă sărată. Aici, apa provine din interiorul salinei. Este cel mai modern ștrand al acestui ținut și conține două bazine cu apă sărată, șezlonguri, dușuri, baruri și vestiare, dar și restaurante. Canionul de sare este o altă atracție turistică de aici. Săpăturile după exploatarea sării s-au umplut cu apă de ploaie care le-a dizolvat și le-a lărgit. S-au transformat în lanțuri de lacuri, iar în valea dintre lacuri s-a format canionul sării, adâncit mai apoi de pârâul Corund.

Aici există și un Centru de Wellness se află în apropierea ștrandului și este dotat cu bazine cu apă termală sărată, piscine, jacuzzi, saune, băi de abur, locuri de joacă pentru copii, terasă cu șezlonguri și sală de fitness. Pe de altă parte, este bine de știut că la Praid poți vedea fluturi exotici. Și, cu siguranță, aici vei mai avea și alte zone de vizitat.

Prețurile: adulti 50 lei, copii si elevi (3-18 ani) 35 lei, studenți (maximum 26 ani) 35 lei, copii sub 3 ani gratuit, adulti cu dizabilităţi 40 lei, minori cu dizabilitati 28 lei, însoțitori persoane cu dizabilități 40 lei. Program luni-duminică: 08:00 - 18:00 (ultima intrare este la 16:30).

Salina Slănic Prahova

Salina Slănic Prahova. Foto: Click.
Salina Slănic Prahova. Foto: Click.

Salina Slănic Prahova este situată într-un peisaj de o deosebită frumuseţe, conferită de zona de dealuri acoperite de păduri de foioase. Este cea mai apropiată salină de București și impresionează prin designul sălilor cu o înălțime de 70 m. Și un loc perfect dacă vrei să scapi de caniculă.

Salina Slănic Prahova – Mina Unirea este situată în orașul Slănic din județul Prahova, la cca. 100 km de Bucureşti, 38 km de Ploiești, 88 km de Brașov, respectiv 99 km de Buzău. Accesul în salină se face cu microbuzul de la casa de bilete.

Adâncimea maximă a minei este de 217 m, iar camerele sale în formă trapezoidală măsoară 55 m înălțime, suprafața totală a minei fiind de aproximativ 80.000 mp. Înălțimea unei săli este de 70 m, iar circuitul se desfășoară în jurul enormului pilon ce susține mina.

Mina Unirea este rezultatul excavării a 2,9 mil. m3 zăcământ de sare care a creat cavităţi cu volume gigantice: 14 camere cu profil trapezoidal.În acest “palat de sare”, deschis vizitării din anii ‘70, microclimatul este constant și de nereprodus la suprafață: temperatură de 12-13º C, radioactivitate la limita de detecție, presiune atmosferică cu 18 mmHg mai mare decât la suprafață, concentrație mare de aerosoli naturali salini, lipsa alergenilor vegetali, raritatea germenilor condiționat-patogeni și lipsa celor patogeni.

Pe una din galeriile salinei peisajul fascinant este completat de Lacul sărat și de cascadă, care pot fi admirate de pe un pod de lemn amenajat. În plus, în altă camere întâlnim diverse expoziții cu echipamente care au fost folosite pentru exploatarea salinei sau pentru salvarea minerilor. 

De asemenea, este bine de știut că, în mina Unirea sunt amenajate terenuri de sport, volei, handbal, tenis şi minifotbal, locuri de joacă pentru copii, carting, jocuri mecanice. 

Prețuri: adulți 45 de lei, copii-elevi (între 3 și 18 ani): 30 de lei, studenți (maximum 26 de ani): 35 de lei, seniori: 35 de lei, copii mai mici de 3 ani: gratuit, adulți cu dizabilități: 35, minori cu dizabilități: 25 lei, însoțitori cu dizabilități: 35 lei.

Programul: de luni până duminică, între orele 09:00 (primul transport subteran) și 15:30 (ultimul transport în subteran).

De mâine se reîntoarce vremea caniculară

În țară, de mâine (2 august) vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a țării, iar în sud și vest va deveni caniculară. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 28 și 36 de grade.

În București, vremea va deveni caniculară. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 35…36 de grade.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
dorin cocos jpg
image
image
image
image
image
image
Fun Zone jpeg 1 jpeg
bucatarie pexels jpg
rosii tomate istock jpg
printesa kalina a bulgarieri sotul copilul AFP jpg
statuie mihai Eminescu colaj facebook jpg
tantari jpg
wizz air pixabay jpg
cetate ardud
image
actualitate.net
image
actualitate.net