4 trucuri prin care poți adopta un stil de viață minimalist

Ultima actualizare:

Minimalismul a fost aplicat pentru prima dată în arhitectură de către arhitectul Ludwig Mies van der Rohe, care a adoptat sintagma puțin înseamnă mai mult. Astăzi, a trăi minimalist a devenit o ideologie tot mai răspândită, pe care și-au însușit-o tot mai mulți oameni, cu precădere în Statele Unite, unde consumerismul se află într-o creștere continuă.

Alegerea unui stil de viață minimalist nu înseamnă să te privezi de lucrurile care îți aduc plăcere sau să-ți ignori nevoile pentru a trăi cât mai simplu și cu cât mai puține obiecte, ci presupune, mai degrabă, să înveți să îți folosești timpul într-un mod care să te ajute să-ți duci la îndeplinire activitățile prioritare, să devii mai ordonat și mai organizat. Pe scurt, minimalismul reprezintă un proces de dezvoltare personală, iar dacă vei urma principiile pe care acesta se bazează, vei ajunge la cea mai  bună versiune a ta, care se va reflecta și asupra spațiului în care locuiești.

 Dacă vrei să pui în aplicare acest stil de viață, ori dacă ești doar curios să afli care sunt primii pași spre un trai mai bun cu resurse mai bine organizate, îți prezentăm cele mai importante trucuri pentru un trai minimalist cât mai reușit. Poți alege să pui în aplicare toate aceste sfaturi sau doar pe cele care îți plac cel mai mult.

1. Sortează în funcție de utilitate

Sortarea este, probabil, cel mai important pas în stilul de viață minimalist. În acest proces trebuie să fii foarte strict cu obiectele pe care dorești să le păstrezi, iar în urma sortării, să organizezi aceste obiecte în trei categorii: de păstrat, de aruncat, de donat/vândut. Indiferent că vei avea cărți de vânzare, haine, obiecte decorative, informațiile necesare procesului de vânzare se găsesc online, rapid și la un click distanță. Acele obiecte pe care nu le-ai mai folosit de mai bine de un an sunt exact obiectele la care trebuie să renunți. De la ustensile de gătit până la haine, cărți sau suveniruri, toate acestea trebuie privite obiectiv, fără implicarea emoțională pe care le-ai acordat-o în tot acest timp.

Ideal este să începi organizarea spațiului în stil minimalist cu rafturile bibliotecii, sortând cărțile in funcție de categoriile enumerate mai sus. Dacă ești un cititor pasionat, mai mult ca sigur vei dori să renunți la cărțile din bibliotecă pe care le-ai citit deja. Așadar, păstrează doar volumele pe care nu le-ai citit sau pe cele cu valoare emoțională, iar pe restul vinde-le sau donează-le unui anticariat. Dacă ai cărți de vânzare, este foarte simplu să îți eliberezi rafturile bibliotecii, și astfel vei oferi camerei un aspect minimalist, cât mai aerisit. Pentru vânzare cărți vechi, tot ce trebuie să faci este să contactezi fie online, fie telefonic, echipa de achiziții a anticariatului preferat și să stabiliți împreună ziua în care aceasta poate veni să-ți ridice cărțile.  

2. Organizează obiectele de păstrat

După ce te-ai decis ce obiecte vei păstra, aranjează-le în funcție de camera în care acestea vor fi folosite. De exemplu, ustensilele pentru bucătărie vor fi păstrate doar în sertarele aflate în această încăpere. Pentru o mai eficientă organizare a tuturor spațiilor, este ideal să folosești fiecare centimetru liber. Astfel, așează cât mai în față lucrurile pe care le utilizezi zi de zi, iar cele pe care le folosești mai rar, pune-le în spate.

Cheia organizării este ca fiecare obiect să fie pus la locul lui, așa că încearcă să nu te abați de la această regulă.  

3. Contorizează lucrurile pe care le cumperi

Un stil de viață minimalist nu-ți impune să nu cumperi niciun obiect, ci, dimpotrivă, pentru a avea un control mai bun asupra finanțelor tale și pentru a te educa să nu faci cheltuieli impulsive, de fiecare dată când achiziționezi un obiect nou, renunță la un altul, astfel încât să te asiguri că nu îți vei aglomera din nou casa și vei cumpăra doar acele lucruri care îți sunt cu adevărat necesare.

4. Folosește toate spațiile de depozitare

Fie că ai în casă obiecte care dispun de spații de depozitare ascunse, cum ar fi: comodele, tabureții, biroul, dressingul etc, fie că vrei să-ți îndrepți atenția spre achiziționarea unor obiecte de depozitare, care să-ți completeze decorul casei, cum sunt de exemplu cutiile ornamentale, coșurile sau alte obiecte de mobilier, pentru o organizare mai rapidă și un aspect cât mai plăcut al locuinței, este indicat să depozitezi lucrurile cum îți este mai simplu, astfel încât să nu-ți îngrădești accesul atunci când vrei să le folosești.  

 Este foarte simplu astăzi să te educi în ceea ce privește stilul de viață minimalist, datorită faptului că aproape oriunde în lume poți avea acces la internet. Dacă vrei să faci o schimbare în viața ta, alege în prima etapă să devii mai organizat cu propriul tău spațiu de locuit, iar apoi, vei putea aplica acest principiu cu mult mai multă ușurință și în alte aspecte din viața ta, pe care dorești să le îmbunătățești.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net