5 lucruri pe care nu le știi despre sărut
Nimic nu este mai romantic decât un sărut. Acesta reprezintă punctul culminat din orice poveste de dragoste. Însă, el nu are nimic de-a face cu dragostea în sine. Află şi tu de unde provine sărutul şi ce reprezintă el de fapt. Click! îţi prezintă cele mai interesante curiozități despre sărut.
Sărutul este ceva universal printre oameni, de la sărutul mamei pe frunte sau sărutul amical pe obraz, până la sărutul pasional dintre iubit şi iubită, toate sunt forme prin care oamenii exprimă ceea ce simt. Acest lucru generează sentimente şi emoţii. Dar sunt câteva lucruri pe care s-ar putea să nu le știi încă despre cel mai cunoscut gest romantic.
1. Nu doar oamenii fac asta
Potrivit psichologytoday.com, primatele - cum ar fi maimuțele Bonobo - se sărută frecvent; câinii și pisicile se ling și se ghemuiesc unele în altele, chiar melcii și insectele au parte de preludiu. Spre exemplu, pe lângă sărut, animalele se miros şi se ling, pentru a comunica şi pentru a-și spori încrederea unul în celălalt.
2. Sărutul contează cel mai mult într-o relație
Acesta poate crea o legătură între doi oameni sau poate să îi despartă. Este demonstrat ştiinţific faptul că femeile sunt mult mai atente la compatibilitate, încă de la sărut. Psihologii de la Universitatea din New York au raportat că 50% din bărbaţi şi 66% din femei au încheiat o relaţie din cauza unui sărut nepotrivit aşteptărilor.
3. Sărutul este un drog
Protrivit CNN.com, o legătură care implică sărutări dese poate acţiona precum un drog. Datorită contactului pasional, vei simti o dorinţă incredibilă care te face să tânjeşti după persoana sărutată, datorită unui neurotransmiţător numit dopamină (drog, substanţă interzisă de lege, asemănătoare cu cocaina, n.r.). Această substanţă duce la stare de euforie, insomnie și pierderea poftei de mâncare.
4. Sărutul provine din preistorie
Istoricii consideră că sărutul a apărut din vechile culturi. Procesul era aplicat de mamele care îşi hrăneau copii prin trecerea alimentelor mestecate din gură în gură.
5. Shakespeare readuce sărutul senzual
După căderea Romei, sărutul romantic pare să fi dispărut de peste 1.000 de ani. Sărutul „Romeo și Julieta” este emblematic al acestei mișcări, celebra iubire romantică care a urmărit să elimine controlul familiei și al societății amintește că o astfel de iubire aduce după sine riscuri. La fel și un sărut, poate pune în pericol sănătatea. Prin sărut se pot transmite boli precum: HIV, gripă, herpes, hepatită.