5 lucruri pe care trebuie să le știi despre atacurile de panică
La plimbare, la muncă, la o întâlnire romantică, un atac de panică te poate surprinde neplăcut oriunde te-ai afla. Chiar dacă ți se pare că nu există nici un motiv, ceva ar putea declanșa o stare proastă și, dintr-o dată, ai putea simți că nimic nu este în regulă. Iată ce trebuie să știi despre atacurile de panică.
Oricine poate avea un atac de panică, chiar dacă persoana respectivă nu a mai avut probleme de anxietate până acum. Este important de știut că atacurile de panică au întotdeauna un factor declanșator, chiar dacă, aparent, nu există nici un motiv.
1. Unii oameni sunt mai predispuși să facă un atac de panică
Atacurile de panică sunt mai comune la femei decât la bărbați, și de obicei apar încă din tinerețe. De asemenea, dacă un membru al familiei a mai avut atacuri de panică în trecut sau a resimțit stări de anxietate frecvente, este posibil să fi moștenit această problemă pe cale genetică. Cu toate acestea, oricine poate suferi un atac de panică, chiar dacă nu există alte cazuri în familie.
2. Simptomele unui atac de panică sunt clare
Este destul de simplu să îți dai seama că ai un atac de panică. Palpitațiile inimii, transpirația, problemele de respirație, senzația de înecare, amețeala, greața, durerile în piept, fiorii, amorțeala membrelor, frica de moarte și frica de a pierde controlul, toate acestea sunt simptomele unui atac de panică.
3. Este normal să mergi la urgențe într-o astfel de situație
Deși sunt destul de clare, simptomele unui atac de panică pot fi confundate cu cele ale altor afecțiuni. Mai multe persoane merg la urgențe atunci când suferă un atac de panică pentru că au impresia că ceea ce simt este, de fapt, un infarct. Nu este o rușine să mergi la doctor într-o astfel de situație ci, dimpotrivă, este chiar indicat. Doctorul își va da imediat seama ce ți se întâmplă și te va ajuta să te calmezi.
4. Întotdeauna există un motiv
Deși pare că atacul de panică a apărut de nicăieri, întotdeauna există ceva care l-a declanșat. Acesta poate apărea chiar și în cazul unui gând fugitiv, pe care nici măcar nu ți-ai dat seama că l-ai avut. Mai mult, atacul de panică poate apărea și la o lună după ce ai trecut printr-o situație stresantă sau traumatică. Pentru a te calma, este foarte bine să încerci să identifici acest motiv, care te va ajuta să înțelegi mai bine situația.
5. Acceptă ceea ce ți se întâmplă
Atunci când ai un atac de panică, cel mai bine este să te împaci cu situația. Identifică simptomele și asociază-le cauzei, în loc să te întrebi de ce îți bate inima atât de tare și să îți înrăutățești situația. După ce ți-ai dat seama ce ți se întâmplă, acceptă acest lucru și pur și simplu așteaptă ca această stare să treacă, fără să încerci să faci ceva care ar putea, de fapt, agrava atacul.