7 sfaturi ca să circuli în siguranţă pe ceaţă

Ultima actualizare:

Ceaţa este un fenomen meteo care apare frecvent toamna şi reduce vizibilitatea în trafic. De aceea, este important ca şoferii să conducă cu atenţie şi să se informeze înainte de a pleca la drum. Poliţiştii recomandă conducătorilor de autovehicule să conducă prudent, cu viteză adaptată în permanenţă tuturor particularităţilor meteo, de drum şi de trafic. Iată câteva sfaturi pe care trebuie să le urmaţi ca să nu aveţi probleme!

Verificaţi funcţionarea corespunzătoare a sistemelor de iluminare – semnalizare şi utilizaţi luminile de întâlnire, pe toate categoriile de drumuri, precum şi pe cele de ceaţă, acolo unde este semnalat acest fenomen! Acordaţi o atenţie deosebită sistemului de ventilaţie/dezaburire a parbrizului şi lunetei maşinii!   

Păstraţi rândul în coloană şi nu vă aventuraţi în efectuarea unor depăşiri care vă pot pune în pericol siguranţa dumneavoastră şi pe a celorlalţi participanţi la trafic!   De asemenea, păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când situaţia o impune!   

Nu vă mutaţi pe prima bandă – Se pare că una dintre cele mai mari greşeli pe care le fac şoferii atunci când sunt surprinşi de ceaţă densă este să se mute de pe banda doi pe banda unu de mers, aflăm de pe site-ul 4tuning.ro. Specialiştii nu recomandă asta deoarece, deşi mergem cu viteză mică, riscăm să dăm peste maşini complet oprite, ai căror şoferi aşteaptă să se ridice ceaţa. Iar dacă aceştia nu sunt opriţi pe prima bandă, cu siguranţă staţionează pe marginea drumului, iar riscul de acroşare a acestor autovehicule este foarte mare. Recomandat este să circuli cu viteză mai mică pe banda a doua. 

Nu opriţi pe banda de urgenţă -  Dacă vă aflaţi pe autostradă, recomandat este să-ţi continui drumul şi să nu te opreşti pe banda de urgenţă. Riscul de a fi lovit de un şofer care din lipsă de vizibilitate a pierdut direcţia este foarte mare. Opreşte pe banda de urgenţă doar dacă eşti absolut convins că aceasta este singura soluţie care ţi-a mai rămas. 

Urmăriţi un reper în faţă – De obicei, pe ceaţă densă şoferii merg cuminţi unul în spatele celuilalt, cu viteză redusă, păstrând distanţa şi fără a se aventura în depăşiri periculoase. Pentru a evita un accident, încearcă să ţii direcţia drumului urmărind un reper: maşina din faţa ta, stopurile de ceaţă ale acesteia, linia bordurii, linia pomilor de pe marginea drumului etc.

Evitaţi depăşirile – Este absolut obligatoriu ca pe porţiunile de drum cu ceaţă densă să nu te încadrezi în depăşiri. Dacă te afli pe un drum cu o singură bandă de mers pe sens, nu vei şti niciodată dacă din faţă vine sau nu o altă maşină. Riscul unei tamponări frontale este foarte ridicat. 

Aprindem sau nu avariile? Teoretic, avariile se aprind atunci când autovehiculul staţionează pe partea dreaptă a carosabilului, deoarece este avariat. Practic, am văzut mulţi şoferi care aprind becurile de avarie când vizibilitatea este redusă – plouă torenţial sau e ceaţă. Ceea ce nu realizează ei este faptul că, din dorinţa de a se face cât mai vizibili, îi induc în eroare pe ceilalţi şoferi care cred că au în faţă o maşină oprită. 

Temperaturile scad în toată ţara

Vine frigul! De astăzi, de la o zi la alta, temperaturile vor coborî treptat, spun meteorologii ANM. Dacă ieri se mai înregistrau valori de 20 de grade în vestul ţării, la sfârşitul acestei săptămâni nu vor fi mai mult de 4 - 8 grade. Şi în timpul nopţii va fi din ce în ce mai frig, iar după 16 noiembrie vor fi valori negative în majoritatea regiunilor. Probabilitatea pentru precipitaţii mai importante va creşte după 18 noiembrie. Şi în Capitală va fi vreme rece: astăzi în jur de 10 grade, 8 grade în weekendul următor, în jur de 2 grade după 21 noiembrie, iar în timpul nopţii în jur de minus 2 grade.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net