8 iunie 1922 - Debutul „tricolorilor” în fotbalul internațional, cu ocazia unui eveniment istoric remarcabil. România a câștigat

Ultima actualizare:

România a jucat primul meci de fotbal peste hotare în data de 8 iunie 1922. A venit în continuarea unui eveniment istoric uriaș. Regele Alexandru I Karagheorghevici al Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor s-a căsătorit cu principesa Marioara, fiica Reginei Maria și a Regelui Ferdinand. Așadar, de la nunta regală s-a mers direct la meci. Tricolorii au jucat împotriva echipei Iugoslaviei.

Debutul „tricolorilor” după nunta regală

8 iunie 1922 România joacă primul meci internațional
8 iunie 1922 România joacă primul meci internațional

Nunta Mărioarei, fiica regelui Ferdinand I și a reginei Maria cu regele sârb a fost un eveniment de mare însemnătate la Belgrad.

Căsătoria a fost organizată cu mare fast. În ajunul nunții, logodnica din România sosește pe Dunăre, la bordul iahtului Ștefan cel Mare. În mici ambarcațiuni, domnișoare de onoare îmbrăcate în alb, completează fermecătorul alai. Din delegația română face parte și dl. Ion I.C. Brătianu, președintele Consiliului de Miniștri. Regina Maria, Mignon și surorile sale sunt îmbrăcate după moda anilor 20, cu rochii largi, vaporoase, pălării cu boruri mici decorate cu buchete de trandafiri.

Cu ocazia nunții regale a Principesei Mărioara naționala de fotbal a României disputa la Belgrad primul meci din istoria sa.

Nunta principesei Marioara a avut loc la Belgrad pe 8 iunie 1922. Foto: Historia
Nunta principesei Marioara a avut loc la Belgrad pe 8 iunie 1922. Foto: Historia

Cu două luni înainte de debutul României, pe Stadionul „Bolta Rece” din București, reprezentativa locală o întâlnea pe cea a Belgradului într-un meci terminat la egalitate, 2-2. Cele două părți au decis atunci să joace partida revanșei pe teritoriul Serbiei, pe data de 8 iunie. De această dată însă, în teren avea să intre echipa României Întregite.

Așadar, pe 8 iunie 1922, România întâlnea în deplasare la Belgrad, selecționata Regatului Sârbo-Croato-Sloven. Echipa gazdă disputa a patra partidă internațională, „tricolorii” fiind la debut.

Formarea echipei României

Mario Gebauer, cel despre care se spune că ar fi adus prima minge de fotbal în România, a primit instrucțiuni să se ocupe de formarea lotului. El l-a ales selecționer pe Teofil Morariu, unul dintre cei care în 1919 pusese bazele Asociației Fotbaliștilor din Transilvania.

Morariu, fost student în Budapesta, înființase inclusiv acolo o echipă de români, „Petru Maior”, alături de care a jucat pe teritoriul Ungariei câteva meciuri amicale.

Primele echipamente au fost cumpărate din banii unuia dintre jucătorii convocați, fundașul Elemer Hirsch, care a insistat ca pantalonii să aibă în partea din spate buzunare dedicate batistelor cu care jucătorii și-ar fi șters frunțile de transpirație.

Când „tricolorii” au intrat pe teren, din tribune, alături de 5.000 de spectatori, priveau și trei regi: Ferdinand al României, Alexandru I al Iugoslaviei și George al II-lea al Greciei.

Primul gol, marcat din penalty de un croat

Meciul s-a desfășurat în cadrul Cupei Regelui Alexandru I și turneul s-a numit Cupa Prieteniei. Jucătorul Jaroslav Šifer de la echipa de club Građanski ŠK Zagreb (Croația), titular al naționalei viitoarei Iugoslavii (numele Iugoslavia apare din 3 octombrie 1929) a deschis scorul din penalty, în minutul 25.

Românii au egalat în minutul 41 prin reușita din acțiune a fotbalistului Francisc Rónay, care juca la echipa CA Oradea.

Echipele au intrat la pauză, la scorul de 1-1. În repriza a doua, în minutul 61, căpitanul Naționalei României, Aurel Guga, legitimat la Universitatea Cluj a ridicat scorul la 2-1, acesta fiind și scorul final.

Așadar, România debuta fotbalistic în anul 1922, pe plan internațional. În acești 102 ani, cea mai importantă performanță a Naționalei a fost calificarea în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal din Statele Unite ale Americii în anul 1994.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razboi in Ucraina FOTO Profimedia (15) jpg
image
image
image
image
image
image
trandafiri pixabay jpg
centrala jpeg
Liviu Rebreanu
sat rachis ziarulunirea png
singapore cazino infarct jpg
topor vechi fb jpg
eila adams topless new york profimedia jpg
Odihnă, flori, somn jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net