8 lucruri despre mâncare pe care să nu ţi le spui
Uneori, ajungem să fim proprii duşmani când vine vorba de mâncare şi diete. Sunt multe nimicuri pe care ni le spunem înaintă să sau după ce mâncăm, nimicuri care ne pot face mult rău.
Lucrurile pe care ni le spunem despre mâncare ne pot afecta la fel de mult ca ceea ce mâncăm, conform huffingtonpost.com. Nutriţioniştii spun că, orice ar fi, nu trebuie să ne spunem opt astfel de lucruri. Iată ce trebuie să evităm să gândim când mâncăm.
1. "Am fost neascultător azi"
Nu trebuie să emiţi judecăţi de valoare când vine vorba de mâncare. Vina şi privarea sunt cele care duc cel mai des la mâncatul în exces. Dacă îţi pui cenuşă în cap pentru că ai mâncat ceva, ajungi să mănânci pentru că te simţi prost. Cel mai bine e să mănânci atât pentru a te hrăni cât şi pentru a te bucura de mâncare.
2. "Nu ar trebui să mănânc asta"
Nu îţi strica masa cu gânduri negative. Când te gândeşti că nu ar trebui să mănânci, te gândeşti că trebuie să faci după un efort mai mare pentru a arde caloriile. Mersul la sală devine o pedeapsă, iar mâncatul o recompensă, un drept câştigat. Următorul pas e să mănânci mai mult, doar depui deja efort. Cel mai bine e să mănânci puţin din ceea ce îţi place şi fără vină.
3. "Nu pot să mănânc asta"
În loc să ai o listă cu feluri de mâncare interzise, învaţă să te bucuri de tentaţii. Acesta e secretul pentru a-ţi menţine greutatea. Dacă ai un stil de viaţă activ, te poţi bucura de 250 de calorii în plus din dulciuri, grăsimi şi alcool.
4. "Am stricat totul"
Nu te mai gândi la diete perfecte. Genul acesta de abordare, în care fie totul e ca la carte sau nimic nu e bine, duce şi el la mâncat în exces. În loc să te gândeşti că ai mâncat prea mult la cină, încearcă să înveţi să savurezi mâncare şi să mănânci mai încet.
5. "O iau de la capăt luni"
Mulţi cred că dacă ai dat greş la o masă, e mai bine să uiţi de dietă pentru săptămâna în cauză. Nu e aşa: chiar dacă miercuri ai mâncat mai mult, e bine ca a doua zi să revi la obiceiurile sănătoase şi să nu te laşi păgubaş.
6. "Merit asta"
Mereu ai dreptul să mănânci ce vrei. E normal să savurezi ceva bun după ce ai avut o zi proastă. Totuşi nu e normal să te răsplăteşti cu ceva dulce sau să te foloseşti de mâncare pentru a te înveseli. Mâncatul nu o să rezolve problema şi dacă mănânci de supărare poţi ajunge la sentimente de vină, foarte nocive.
7. "Nu am ce face, sunt dependent de zahăr"
Dacă spui asta, de fapt îţi faci creierul să creadă că e adevărat. Nu da "puteri" anumitor feluri de mâncare. În schimb, ţine minte că eşti liber să mănânci ce vrei şi apoi dezvaţă-te de anumite obiceiuri încet şi sigur.
8. "Nu îmi pot controla apetitul"
Cu cât te lupţi mai mult, cu atât de mai greu să reduci cantităţile. Învaţă să te relaxezi şi să ai încredere că poţi face alegeri bune pentru propria persoană. Fii atent la propriile pofte şi învaţă câteva trucuri de nutriţie pentru a ştii exact care sunt nevoile corpului tău.